PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Burkulmalarda İlk Yardım

Neslihan A.
08-02-2007, 12:04 AM
Bir eklemin etrafındaki bağların, eklem kapsülü ve diğer yumuşak doku yapılarını; eklemin normal hareket genişliğinin ötesinde zorlanmasına burkulma denir.

Eklemde şişlik, ağrı, morluk olur. Bu yapılar normalden fazla gerilebilir. Hatta yırtılabilir. Hareketler ağrılıdır. Burkulmuş eklem hareket ettirilmemelidir

Eklem üzerine yarım saat havluya sarılı buz torbası konulmalıdır
Burkulmuş ayağın üzerine basılmamalıdır. Koltuk değneği kullanılarak hareket edilir

Burkulmuş ayağın altına 4-5 yastık konularak kalp seviyesinin üzerine kaldırılır. Burkulmuş bölge sarkıtılmamalıdır. Bu durumu şişliğe, kanamaya ve ağrıya neden olabilir

Burkulma kolda ise, kol kalp seviyesi üzerinde olacak şekilde tülbent ile boyuna asılmalıdır

Kesinlikle sıcak havlu ya da termofor uygulanmamalıdır, bu şişliğin artmasına yol açar

Burkulmuş bölge ovulmamalıdır, dinlendirilmelidir

Burkulmuş bölge, elastik sargı ile sıkmayacak şekilde sarılır

Parmaklar oynatılarak kaslar çalıştırılır. Böylece kasların pompalayıcı etkisi ile şişliğin azalmasına çalışılır

Her burkulmanın altından bir kırık ya da eklem bağı yırtığı çıkabileceği unutulmamalıdır

Yaralı en yakın sağlık merkezine götürülür

Not: Sivil Savunma Genel Müdürlüğü'nün sitesinden faydalanılmıştır.

Red_Auerbach
08-02-2007, 12:17 AM
Belki de basketbolcuların en sık karşılaştıkları sorun ayak bileği burkulmasıdır. B u yazı çok faydalı olacaktır teşekkürler...

karantina
08-02-2007, 12:19 AM
evet her an yanlış bir şekilde basma yüzünde burkulma ile karşı karşıya kalabiliriz.sağolun güzel paylaşım:)

BigTicket
08-02-2007, 12:20 AM
evet teşekkür ederim ness abla... 2-3 hafta önce burkulmuştu...keşke daha önce olsaydı yazı ama....genede doktora gitmiştik en iyisi diye...okuyamayanlar umarım doktora giderler...4-5 günde geçmişti.... teşekkürler..

Neslihan A.
08-02-2007, 12:33 AM
Antremanlarda maçlarda,herhangi bi zamanda karşılaşabilecegimiz bir durum.ve gerekeni yapmazsak iyleşmesi epey zaman alıyor malesef.

Big ticket sen doktora giderek en dogrusunu yapmışsın.

jasonkidd0591
08-18-2007, 03:52 PM
teşekkürler çok güzel bir paylaşım

Mnb
10-19-2007, 11:06 AM
Eklem üzerine yarım saat havluya sarılı buz torbası konulmalıdır.

Soguk uygulaması yaralanmadan hemen sonra 24 , 48 , 72 saat için uygulanmalıdır uygulamalar şu şekilde olur

ilk 24 saatte her iki saatte 5-20 dk
48 saatte her dört saatte 5- 20 dk
72 saatte her altı , sekiz saatte 5-20 dk soguk uygulanır.

ufak bi hatırlatma olsun dedimde

spor sakatlıkları ders notlarından alıntıdır.

bryNBA''
05-24-2008, 11:10 AM
yazı için tşkrler..

ture
06-18-2008, 03:52 PM
Bi Sorum Olcak Ben 10 Gün Aralıkla Sağ Ayak Bileğim Iki Kez Aynı Yerden Burktum Yaklaşık 10 Gündür Bu Haldeyim...
Burkulmalarda Yapılacak Ilk Yardım Ve Sonraki Tedavi Sürecini Koşullara Uygun şekilde Uyguladım Fakat, Bileğimdeki şiş Hala Inmedi.. Fazla Ağrı Yok Ama Bileğimin Hareket özgürlüğüde çok Kısıtlı...
Ne Yapabilirim?