PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Hakemlerimiz...

muk0
08-11-2007, 03:04 PM
Oncelikle ben sorularimi yaziyim,

-Hakemler bazi maclarda yildiz oyuncunun cok sayi atmasina neden takarlar ? Ve o oyuncuyu neden faul problemine sokarlar ? Ters bir hareket mi yapmisizdir veya ukalalik mi yapmisizdir ?

-Hakemin yanlis karar verdigini bildigimiz ve gordugumuz icin hangi sinirlara kadar hakeme itiraz edebiliriz ?

Simdilik benim sorularim bu kadar, sorulari olan arkadaslar konuyu kirletmeden ve gereksiz mesaj yazmadan sorularini sorarlarsa herkese katki saglarlar. Ve lutfen bilgisi olmayan arkadaslar konuyu kirletmesinler.

vedat
08-11-2007, 03:49 PM
Hakemler gördüğünü çalar. Eğer sen faul olduğuna eminsen ama hakem görmemişse sen ne kadar itiraz edersen et hakem kendi gördüğünü çalar senin gördüğünü değil. Eğer senin gördüğünü çalsaydı hakem o değil sen olurdun. Yıldız konusuna gelince, hakemin çok sayı atan oyuncuya takacağını zannetmiyorum. Ama adam hakeme ukalalık yapmışsa yada artist artist davranıyorsa takabilir. Yani birtek çok atıyor diye takacaklarını zannetmiyorum...

MasterCoach
08-12-2007, 03:23 PM
Kuşadasındaki seminerde biza hakemlerle ilgili bir cd verdiler.Cd de recep Ankaralının hazırladığı slayt-show vardı.Slaytın tamamını yazmıycam ama esas konu şu:
- Hakemler gereksiz yere ve devamlı itiraz edenlerden nefret ediyorlar.Tüm maç boyunca kararlara tepki vermeyen bir antrenörün/ oyuncunun sonlara doğru verdiği bir tepki onları daha çok üzüyor....
Bazı koç arkadaşlar hakemi baskı altına almak amacıyla çok konuşuyorlar.Takdir ettiğim bir durum değil.Hakemlerde bu kadar itirazın sonunda teknik fou lvs.çalıyorlar.Tahrik olmadan tahrip olmaz...Maçlarda hakem kararlarına çok müdahale edilmemesi taraftarıyım.Ne kadar yanlış versede yapacak fazla bi şey yok.Düdük onun elinde...Hemen hemen hepimizin hakemlerle ilgili bir sürü anısı vardır...

Bu sezon evimizde oynadığımız xxxxspor maçında.XXXXsporlu oyuncular hakeme küfrettiler,üzerine yürüdüler bir sürü oyuncu diskalifiye oldu.Sanki suçlu onlar değilmiş gibi birde 150€ verip maça itiraz ettiler....Şaka gibi bir maçtı...Tabii ki itirazları kabul olmadı.Sen hakemin üstüne yürü dövmeye git sonra hakem suçluydu de....Önce kendimize bakalım...

Hakemin kararı yanlışsa yanlıştır.Belki devre arasında yanına gidip insan gibi durumu izah edebiliriz...Fazlası olmaz.....

muk0
08-12-2007, 03:27 PM
Tesekurler... Bu bilgiler bir cogumuz icin yararli olacaktir.

Red_Auerbach
08-12-2007, 05:20 PM
Hakemlerin maç içindeki oyuncu/antrenör üzerlerindeki davranışları üzerine sizlerle aynı fikirdeyim. Yalnız hiç sevmediğim bir konuyu da paylaşmak istiyorum. Bazı önemsiz maçlarda hakemlerimiz ciddiyetsiz maç yönetebiliyorlar. Mesela amatör alt lig maçlarında çoğu zaman(Faul atışları sırasında ve ya faul sonrasında kenardan top çıkarılırken) maç saati durmuyor. Bunun nedeni maçların erken bitmesini sağlamak.(Kendi aralarında konuşurlarken duydum.) Bir de bir maçta gördüm. Güçsüz bir takım kendinden çok daha fazla güçlü bir takımla oynuyordu. Aradaki fark 40 sayılardaydı. Devre arası oldu. Takımlar ara bittikten sonra saha döndüler. Maça başlayacak takımın bir oyuncusu kenara hakemden top almak için gidiyordu. Tam orta sahaya geldiğinde orada bulunan hakem elindeki topu oyuncuya verdi ve hadi başla dedi. Orta sahada oyun başladı. Sanki resmi bir müsabaka değilmiş gibi. bunu gördüğümde çok sinirlenmiştim.

teşekkürler...

muk0
08-12-2007, 05:29 PM
O ciddiyetizlik bizde de var. Bizim cok iyi hakemlerimiz vardi bazisi birakti bazisida TBBL 1. ligine yukseldi. Yeni gelen hakemler daha staj aliyorlar gibi birsey. Cogu daha faul hareketlerini bilmiyorlar, bir tane hakem vardi hep koldan cekme var diye gosterirdi baska birsey bilmiyordu galiba. Bizi hic umarsamiyorlar ama bunlara ragmen Kayseri den de Turkiye dereceleri cikiyor. Bir mac sonrasi biz soyunma odasindan ciktik cikisa gidiyoruz her taraf sigara kokuyor. Noldu o ne ? Bizim maci yoneten hakemler icerde iciyorlar. Onlarda sporcu ahlaki var mi yok mu merak ediyorum.

vedat
08-12-2007, 09:45 PM
Evet benim başıma çok geldi bu tip olaylar. Hatırladığım en ilginç olay ise, yıldız takım ilk senesindeyim(iki sene evvel). Bana faul yapıldı. Hakem bana sordu;
Atış mı olsun kenar mı? Birden dondum ne diyeceğimi şaşırdım. Tabi sayı bulmak için atış dedim :D

Red_Auerbach
08-12-2007, 10:56 PM
Hakem bana sordu;
Atış mı olsun kenar mı? Birden dondum ne diyeceğimi şaşırdım. Tabi sayı bulmak için atış dedim :D

İşte !!

Demek istemezdim ama (işte) bu tip olaylar çok nadir de olsa oluyor. Ama oldu mu da insan ne söyleyeceğini bilemiyor...

Neslihan A.
08-13-2007, 12:25 AM
Unutmamamız gereken birşey varki oda hakemlerde insandır ve illa ki onlarında hataları olacaktır.ama hiç sanmıyorumki bir hakem oyuncuya durduk yere taksin gereksiz kararlara imza atsın.Evet takmak kelimesi bile hoş degil ancak dedigim gibi karşımızda da insanlar var.

Düdük çaldıysa artık yapacak birşey yoktur.Ben butür itarazlara çok kızıyorum,özellikle futbolda bu çok yaşanıyor.

Basketbola başladıgım ilk sene saha içi korkularım vardı ve ben bütün bunları ilk maçımızı yönetecek hakem agbimiz sayesinde aştım.güçsüz bir takım oldugumuz için karşıdaki takımda oldukca iyi oldugu için bize çalınması gereken birçok düdügü çalmadıklarını çok iyi biliyorum.ama her hatamızda düdük çalsalardı ne oyun ilerler nede bizim şevkimiz kalırdı.Bazı şeyleride dogru bilinçle yaptıklarını gözden kaçırmayalım.

14emre14
08-13-2007, 10:00 AM
Çok güzel bir konuy değinmişin saoğl.Ben maçlarda arkadaıma yada birisine faul yapıldıgında hakem düdük çalıyor ben hakemin işine karışıp faul diyom hakemde kıllık yapıp arkadaşımın steps yaptını öne sürüyor .bende bu sayelikle hakemle tartışmaya başlıyom :D .Sokak basketbolu trnuvasında bu yüzden maçtan atılıyordum .Maçın bitimine azkaldı anda en fazla sayı ve blocgu ben basmıştım ve artık benim yaptıgım her haretet faul oluyor .Maçlara bakıyorum ve hakemler oyuncularla iyi bi şekilde konuşup anlaşıyorlar ama bizim maçlarda olmuyor hakem oyuncu arası aslında iyi olsa hakemler seviyeli davranmasa ...İşte ozmn tartışma fln olmz

Onur
08-20-2007, 11:07 AM
hakemlerin çoğunu beğenmiyorum.....çok saçma kararlar veriyorlar

noldor
08-21-2007, 08:51 PM
hakemleri beğenmeyen arkadaşlara bir önerim olacak...
kendi aranızda yaptığınız bir kaç maçta düdüğü alıp maçı yönetmeye çalışın...
Sanırım o zaman hakemlerin maç oynanırken yaşadıklarını anlayacaksınız...

vedat
08-21-2007, 09:59 PM
hakemleri beğenmeyen arkadaşlara bir önerim olacak...
kendi aranızda yaptığınız bir kaç maçta düdüğü alıp maçı yönetmeye çalışın...
Sanırım o zaman hakemlerin maç oynanırken yaşadıklarını anlayacaksınız...

Bir gün A takımın hazırlık maçı vardı ve hakem gelmemişti. Ben de maçı izlemeye gitmiştim. Adamlar hakem bulamayınca bana "gel sen hakem ol" dediler. Hayatımda hakemlik yapmamış biri olarak indim aşağı ve A takım maçının hakemliğini yaptım :D:D Neyse allahtan dayak yemeden kurtuldum. Bikaç kez küfür yedim ama olucak artık :D Gerçekten zor bişey hakemlik...

noldor
08-21-2007, 10:15 PM
Bir gün A takımın hazırlık maçı vardı ve hakem gelmemişti. Ben de maçı izlemeye gitmiştim. Adamlar hakem bulamayınca bana "gel sen hakem ol" dediler. Hayatımda hakemlik yapmamış biri olarak indim aşağı ve A takım maçının hakemliğini yaptım :D:D Neyse allahtan dayak yemeden kurtuldum. Bikaç kez küfür yedim ama olucak artık :D Gerçekten zor bişey hakemlik...

oyuncu olarak kuralları biliyoruz ama maçı yönetmek/idare etmeye gelince işler değişiyor...
Dediğin gibi zor, hem de bir hazırlık maçında zorlanmışsın...
Gazozuna bile olsa sonunda iddia olduğunu da bir düşünsene :rolleyes:

bertan99
08-21-2007, 11:31 PM
bazı hakemler komplekslidir

Stalwart
08-22-2007, 01:02 AM
Ben bu sene hakemlik için başvurmayı düşünüyordum ama bütün bunları okudktan sonra acaba tekrar mı düşünsem dedim :) su ana kadarki tek hakemlik tecruben okuldaki turnuva maçlarını yonetmek orda pek fazla itiraz olamıyodu cunku hepsi benden kucktu :D korkuyalardı :)

Onur
08-22-2007, 11:31 PM
umarım bu sezon daha iyi maç yönetirler

AİR JORDAN
03-31-2008, 09:48 PM
vedat arkadaşıma katılıyorum yerinde bir bilgi paylaşmış

punısher
04-14-2008, 03:49 PM
Arkadaşlar,

10 sene hakemlik yapmış biri olarak şunu söyliyebilirim yaptığınız tespitlerden çoğu doğru.Bir arkadaş Amatör maçlarındaki nahoş olaylardan bahsettmiş ama olayı açmak lazım Tüm ülkelerde hakemlik ileriye doğru giderken bizim ki geriye gidiyor İstanbul Caferağadaki maçlar azaltıldı çoğu yakacı ta oynanıyor bir hakemin yakacıya gidip gelmesi yemeği derken yaptığı masraf belli aldığı para da belli ve bu parayı yeni uygulamada 1,5 ay sonra alıyor çoğu takımımız servisleriyle maça gelirken çoğu hakemimiz minibüsle itiş kakış geliyor gel sen o hakem den ciddiyet bekle diğer bir konu maçların saati belli 18:30 maçı uzarsa son maç olan 20:00 maçı geç başlar salon personel i başlar "aman hocam erken bitir fazla çalma

bunlara rağmen ülkemizde çok değerli hakemler var büyüyen basketbol pastamızda amatör hakemlerimizde biraz daha pay alabilirse işler daha güzel olabilir

sevgiler....

Ahmet Dedeoğlu
04-15-2008, 02:06 AM
Teşekkürler.

sinanatalay
04-15-2008, 11:16 AM
ben özellikle altb yapıdaki hakemlerin bi çoğunun basketbolla yakından uzaktan alakaları olmadığını düşünüorum gerçekten maç bir an önce bitsin die elinden geleni yapıyorlar özellikle masa hakemleri oyuncuların emeklerini çalıyorlar

tuncel
04-15-2008, 12:46 PM
yazılan mesajlarda çalınan düdüğün değişmeyeceği vurgulanmış... bir noktada "düzeltilebilir hata" 'dan söz etmekte yarar var... örneğin; eksik attırılan serbest atış gibi... tabi bu hataların düzeltme adına bir zamanı var; hata sonrası topun 2. kez canlanmasından önce bu hata farkedilmelidir... (detaylı bilgiler oyun kurallarının 44. maddesinde)
çalınan düdüğe yapılan itirazın şüphesiz bir adabı olmalı... bu adabın yanı sıra düdüğü çalan hakemin de ne çaldığını bilmesi gerekli... misal; üç adım attığı için ihlal çaldığınız oyuncuya hatalı top sürdün derseniz ortaya komik bir manzara çıkıyor :)

en iyi hakemin kendini maçta hissettirmeyen hakem olduğu herkesce söylenirken, hakemlerin kendilerini oyunun üstünde görmeleri ciddi sorunlar doğuruyor... oyun gereği verdiği kararların kesin olduğu ve düzeltilebilir hatalar dışında değiştirilemediği bir ortamda doğan otorite oyunun ruhu ve kuralların bütünlüğü için kullanılmalıdır.

benim en çok rahatsız olduğum nokta da şudur; ortaya sağlıklı bir sporun çıkması için ne oyuncu ne antrenör ne de hakem tek başına yeterlidir... oyunun aktif parçalarının dialog içinde olması gereklidir. hakem gözlemcilerinin; bir üst klasmana çıkartacakları kişiler için "insani ilişkileri" de raporlarına ekliyorken, hakemlerin oyuncularla ve antrenörlerle konuşması, iyi niyetini sunmasının itirazların şiddetini kıracağına inanıyorum. keza hakem kursunda iken Hulusi Yenal hocamın söylediği bir söz vardı; "şüphesiz ki itirazlar olacaktır, bunu olmayacağını varsaymak olmaz... teknik faul sizin tabancanızdaki son kurşundur ve onu yanlış kullanırsanız sonrasında size dönecektir."

kendi oyuncularıma da söylediğim şey şudur; "basketbol dünyanın en hızlı oyunlarından birisi ve bu kadar hızın içinde karar vermek ciddi mesele..."