PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kördüğüm

Ahmet Dedeoğlu
09-05-2007, 02:58 PM
Bu yazımın başlığını yazarken,Yeter artık Tajneviç!,Go home Tajneviç! vs.birçok şey düşündüm.Ancak eleştirirken bile kırmamaya gayret gösteren bir düşünce anlayışına sahip olduğum için,bütün öfkemi,sinirimi,üzüntümü içime attım ve anlamlı bir başlık yazdım.
Şimdi bir defa Japonyada savaşan bir takımımız vardı.Yenilse bile alkış alacak bir mücadele gösteriyordu.Ve de orda iki NBA yıldızımız yoktu.Çok tartışıldı.Onlar olsaydı ne olurdu diye.
Burda onlar var.Ne oldu?Hüsran.Peki suçlu kim.Onlar mı?Tajneviç mi?Onlar var diye,komplekse kapılarak kendilerini ikinci sınıf insan olarak görüp ruhlarını ve kapasitelerini ortaya koymayan veya koyamayan diğerlerimi?İşte kördüğüm burda.
Devam ediyoruz.Başta, Tajneviç gibi herkesi aynı teraziye oturtan,kişileri hiçbir şekilde ayırmayan bir coach değil de,herkese ayrı ayrı kişiliklerine ve vasıflarına göre muamele eden bir coach olsaydı,onlar ve diğerleri full kapasite,konsantre ve motivasyonla mücadele ederlermiydi.?
Bu kördüğümü çözmek için ne yapmak gerekiyor biliyormusunuz?Bence Avrupa şampiyonasından sonra ,o düşündüğüm başlıkta olduğu gibi Tajneviçe teşekkür edilmeli ve güle güle denmeli.Ondan sonra da Rusyada büyük başarı yakalayan Efesin coachu mu olur,Letonyanın veya Avustralyanın coachumu olur,yoksa Murat Didin gibi bir Türk coach mu olur,oturup karar verilir.2010 yılında Türkiyede yapılacak Dünya şampiyonasında böyle bir rezilliği kendi ülkemizde yaşamamak adına bu konuda hemen radikal kararlar alınıp yürürlüğe koymak lazım,diye düşünüyorum.
Kerem Tunçeri gibi İspanyada MVP seçilmiş bir guardı takıma almayıp,hem de ikinci turda onun takımının ve fanatiklerinin bulunduğu Madridde yapılacak maçlarda nasıl bir destek alabileceğimizi en başından fizibilite çalışmalarından göremeyen bir coach bence kördüğüm kelimesinden düğümü atarak isimlendirilmelidir.Futbol milli takımımızda nasıl Hakan Şükür'ün henüz bir alternatifi bulunamadığı için oynatılıyorsa,Kerem de Dünya şampiyonasında 31 yaşında olarak belki de en verimli bir son şampiyonasını yaşayacaktı.Kaldı ki Avrupa şampiyonasında takımın onu ne kadar aradığını Tajneviç bile artık kabul etmiştir.Yani Keremi kadroya almama gerekçesi çok saçmaydı ve takıma çok zarar verdi.Her zaman söylüyorum Engin,Hakan çok istikbal vadeden gardlar.Ama Hakan geçen sezon çok oynamadı.Enginin de Avrupa tecrübesi yok.Onlardan biri ve Ender,Kerem in alternatifleri olarak kadroda bulunacaktı.
Bu maçta fazla teknik analiz yapmak istemiyorum.Ancak hiçbir sistemi, oyun planı ve stratejisi olmayan milli takımımıza Tajneviç birbuçuk aylık o çok ağır denen kamp döneminde ne yaptırdı,ne çalıştırdı,merak ediyorum.
İnşallah Çekleri yenip en azından Dünyanın gözünde sıfırlanan prestijimizi biraz kurtarırız.
Spor Yazarı-Ahmet Dedeoğlu

Cihan Türe
09-05-2007, 11:57 PM
Sayın Hocam, konumunuz nedeniyle nezaketinizi koruma gereksiniminize saygı duyuyorum ve yazınız için teşekkür ediyorum. Bu başlıkta da ( [Only Registered Users Can See Links] ) yazdığım gibi hepsine katılıyorum. Ben prof. oyunculuktan yakın zamanda antrenörlüğe geçmiş, genç yeniyetme biri olarak (ve doğal olarak şu an çalıştığım Gelişim koleji`nden başka bir yere karşı sorumluluk taşımayarak) sizin, kendimin ve basketboldan az çok anlayan herkesin duygularını dile getireyim :

GO HOME TANJEVİC!!!

Ahmet Dedeoğlu
09-06-2007, 01:06 AM
Cihancım,yazını da,benim yazıma yazdığın cevabı da beğendim.İnşallah bu azminle ve isteğinle çok iyi bir basketbol antrenörü olur ve Türk basketboluna hizmetler verirsin.Ben İzmirde iki sene ortaokulu okudum.Son olarak da 1985 yılında İzmir Denizgücünün antrenör oyuncusu olarak görev yaparken aynı zamanda Altay genç,yıldız ve A takımlarını çalıştırdım.O zamanlar Altayın başında değerli arkadaşım sonradan rahmetli olan Deniz Bengisu ile birlikte İzmir basketboluna hizmet vermiştim.Sana antrenörlük hayatında en içten başarılar dilerim.Benim yazılarımı detaylı bir şekilde okursan belki faydalı olurum sana ve gelecek vadeden antrenör kardeşlerime.Ayrıca her konuda da fikir alışverişine hazırım.Hiç çekinmeden istediğin konuyu tartışabiliriz.
Selam ve sevgilerimle..

bekir#11
09-06-2007, 11:55 AM
ahmet hocam dediklerinize son derece katılıyorum bunu demek istemiyorum ama artık şüphelenmeye başladım yani tanjevic ne yapmaya çalışıyo anlamak mümkün değil 2 ay hazırlık kampı yapıyosunuz ve siz hala şampiyonada bile ilk 5i belli olmadan oynuyosunuz kimse kendini kandırmasın çekleri yendik ama bireysel yetenek ve keremin çabalarıyla yendik takımda eli en sıcak oyuncuyu çıkartıyo bunu yapmakta nasıl bir mantık var anlamıyom takım maça süper başlıyo yine tanjevic sahne alıyo ve 5 i değiştiriyo anlamıyorum artık yaa bu kadar oyuncu hazırlık maçında bile değiştirilmez çeklerin antrenörüne deselerki maçı kazanmak için karşı takımdan kimleri oyundan çıkartırdınız diye aynı değişikleri oda söylerdi artık tanjevic bu takımın başında birazcık saçmalamaya başladı bence şampiyonadan sonra gönderilir yada kendi istifa eder

Ahmet Dedeoğlu
09-06-2007, 12:33 PM
Bekir,ben de sana katılıyorum.Hele Çeklerin antrenörünün maçı kazanmak için karşı takımdaki aynı değişiklikleri yapardı:) çok ironik bir gerçek.Zaten İspanyadaki basın da Tanjeviç'in biyografisini ironik bir şekilde işlemiş.Artık bugün onun birileri tarafından kulağı çekilecektir sanırım.Şu güzelim takıma yazık ediyor.Dün Mehmet tam devreye girdi,kenarda.İbrahim üçlük yağdırmaya başladı,kenarda.Hidayet de,Kaya da keza öyle.Benim yazılarımı baştan okursanız hep bunu vurguladım.Tanjeviç fazla hata yapmazsa dedim.Hata yapmazsa demedim.Ama çok çok fazla hata yaptı.Yineliyorum,ikinci turda artık takımla dama taşı gibi oynamazsa,takım da full konsantre maçların sonuna kadar oynarsa,bizim takım Turnuvanın en kapasiteli takımlarından.Madalyaya bile gidebiliriz.Akşam Mehmet ve Hidayet devreye girdiler,takım coştu,biz coştuk,Tanjeviç hariç herkes coştu.O da bu coşku fazla dedi,gidişata el koydu::Sİnşallah ona rağmen ikinci turda yine böyle coşarız.

bekir#11
09-06-2007, 12:52 PM
hocam ben bunu anladım bu takımda 30 kişi olsaydı şu turnuvada 30 tanesi birden oynardı hiç şüphem yok yani zaten dikkatinizi çekmiştir oyundan çıkan hiç kimse memnun değil memnun olmamalarıda çok normal tam ritim buluyolar oyundan alınıyolar artık oyuncularda korkarak oynuyor ve akıllarında sürekli şu soru var acaba ne zaman oyundan çıkıcaz

Ahmet Dedeoğlu
09-06-2007, 04:14 PM
Bekircim sen beni iyi tanırsın.İhlas Kolejini sıfırdan alıp 2 sene üstüste,iki kategoride yani hem yıldızlarda hem gençlerde İstanbul Ligi Şampiyonu yaparken bir sistem belirlemiştim.40 dakika pres ve koş koş basketbol ile transition game 'i oynadık.Savunmada man-to-man ve zone press'in dörtte üç saha,tam saha ve yarı saha yeryüzündeki bütün çeşitlerini ( Uzaydakileri ve aydakileri bilmiyorum :))renklere ayırarak 40 dakika uygularken ,geri dönüştede çeşitli savunmaları baskının durumuna göre şekillendiriyorduk.Rengarenk pres yapıyorduk yani.:)Hücumda da transition game oyunlarını savunma yerleşmeden uygulamaya sokuyorduk.Sizi de böyle yenmiştik.İhlas presi bir ekol olmuştu ve İstanbulda bizzat şahit oldum,birçok antrenör aynı sistemi takımlarına uygulatmaya başladı.Ben de zaten bu sistemi NCAA'deki coachların sistemlerini çok araştırarak ve özellikle UCLA Üniversitesinin efsane coachu John Wooden'ın çok kitaplarını okuyup ve kendi bildiklerimle sentez yaparak ortaya çıkarmıştım.Çok araştırdım,okudum,izledim ve bir sistem oluşturdum yani.( Genç coachlara bu vesile ile araştırmacı olmalarını tavsiye ederim.) Doğru veya yanlış bir sistemimiz vardı ve de inançla uyguladığımız için tuttu da.Bizim milli takımda bir sistem gözüküyormu?Savunma transitionı zayıf,geri koşup adam paylaşamıyoruz ,fastbreak yiyoruz.Hücumda koşamıyor,sete set hücumda da verimli olamıyoruz.Kerem Gönlüm dışardan üçlük atmak zorunda kalıyor.Uzunların dışarıdan üçlük atması benim ve bütün antrenörlerin çok istediği birşeydir.Ama Ermal,Mehmet Okur ve Kaya yı bunun için oyun planında dışarıya çıkarıp attırmalıyız.Semihi ve Keremi değil.Bazen savunma çok iyi oluyor,top kapılıyor ama karşı sahaya guard ve diğer oyuncular yürüyerek gidiyor.Bugün basketbolda bir yerden diğer bir yere koşular sprint şeklinde yapılıyor.Ama bizimkiler oyunun her iki tarafında da jogging yapıyor.Bir maçta hemen her oyuncu en az 50 tane line drill yapar.Savunmada kolay sayı yemek yok,hücumda da mümkün olduğu kadar kolay sayı atmak,yani fastbreak atmak lazım,basketbolun bir kuralıdır.Ama biz bunları yapamıyoruz.Bir iki defa benim çok inandığım transitionu uyguladık.İbrahim de buralarda savunma yerleşmeden üçlükleri yazdı.Ama bunu sistemin bir parçası haline getirmemiz lazım.Bizim takım aslında koş koş 'u iyi uygular.Mehmet de Utah Jazz daki gibi geriden trailer olarak gelip üçlükleri yazar.Hadi bakalım ikinci turda inşallah çok koşan,mücadele eden bir milli takım görmek dileğiyle.

Mert
09-06-2007, 04:14 PM
burda suçlu iki kişi birincisi nbacile çok artistik deniyorlar ve topu kaptırıyorlar...ikincisi ise Onlar var diye,komplekse kapılarak kendilerini ikinci sınıf insan olarak görüp ruhlarını ve kapasitelerini ortaya koymayan veya koyamayan diğerleri sizde biliyorsunbuzki basketbolun ana temeli iki şeydir güven ve zeka onlar da güven yok bu nedenle suçlular diye düşünüyorum bence ben...

batuhan
09-06-2007, 04:17 PM
inşallah dünkü maçtan sonra kaya peker in söylediklerini tanjevic duyarda oyuna yeni yeni ısınmaya başlayanların oyundan alınması son bulur

bekir#11
09-06-2007, 06:03 PM
biliyorum ahmet hocam zaten o seneki sisteminizden en çok çekenlerden birisi benim :D :D hocam şu türkiye milli takımının başınakimi koyarsak koyalım daha yeni antrenör olmuş biri dahi koysak ısınmış oyuncuların çıkartılmıcanı bilir bu takım için ısınmamış bir ermal ısınmış memodan daha iyiyse yada ısınmamış bir oyuncu ısınmış hidayetten iyiyse tanjevice helal olsun ama bu böle değil bunu kime sorarsanız sorun çok basittir ama tanjevic dün ersan kazanmak için turnuvadan eleniyodu 2 maç en iyi mucadele eden ersan sahada 10 dakika kalıyo son maç ersan sahada yok 25 dakika fln oynuyo bunu hangi akla hizmet yapıyo tanjevic şimdi ne yapıcak çok merak ediyorum enginin kasıklarından bir sakatlığı varmış bakalı hakan ile nasıl devam edicek şuandaki türkiye milli takımı kadrosu şuan şampiyonadaki kadrolar arasında bence en iyi 3 e girer ama tanjevicin hiç anlaşılmayan oyun sistemi sayesiinde gruptan bile zor çıktık allah sonumuzu hayır etsin bu saatten sonra dicek hiç bir şey yok

Ahmet Dedeoğlu
09-06-2007, 07:26 PM
Allah bağışlasın.Allah analı babalı büyütsün.Benim de kızım var.Kız çocukları çok tatlıdır.Senin iş hayatındaki bütün yorgunluğunu ve stresini alır.Hem de motivasyon olur senin için.Çok sevindim inan senin adına.
Konumuza gelirsek;oyuncu değiştirmek için birçok kural ve nedenler vardır.Tecrübeli coachlar bunları artık ezberlemeleri lazımdır.Ancak Tanjeviç,o bilinen nedenlerden başka gerekçeler de bulmuş herhalde kafasına göre.:)Artık sabırlar taştı,basketbol camiası ayağa kalktı.Mutlaka birileri bu eleştirileri sert bir dille ona söylemiştir veya en kısa zamanda söylemeli.Vezir olabilecek milli takımı şahsi kaprisleri ve büyük yanlışları ile rezil etmemeli.