PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Zıplamanın yaşla alakası var mıdır?

whynot1
09-23-2007, 12:02 AM
Zıplamanın yaşla alakası var mıdır arkadaşlar

kaplanati
09-23-2007, 09:46 AM
bence wardır çünkü yaşın ilerledikçe sen hiç çalışamsanda kasların gelişiyor

Cihan Türe
10-02-2007, 11:36 PM
Yeni gördüm, çok kısaca cevaplayayım :

Vardır...

Ancak belli yaş aralıkları var, en ideal sıçramana 18 ile 28 yaş arasında ulaşacağını söylersem sanırım bir fikir vermiş olurum. İlla ki kişiye göre, spor dalına göre, antrenmanlara göre. vs... bir sürü faktör olsa da bu kabaca rakamı kabul edebilirsiniz.

AnL
10-03-2007, 12:01 PM
Bencede vardır yani sonuçta büyüyorsun tüm vücudun geliştiği gibi kaslarda gelişir.

Onur
10-03-2007, 02:00 PM
tabikide vardır...

Mnb
10-03-2007, 02:19 PM
bence yoktur çünkü zıplama senin anatominle alakalıdır kas yapın zıplamaya uygun olmaya bilir

Cihan Türe
10-03-2007, 03:34 PM
Sence bence diye birşey yok, bilimsel gerçekler vardır. Bu yüzden zıplamanın yaşla alakası vardır, ortalığı bulandırmayın.

Onur
10-03-2007, 07:24 PM
herkezin düşüncesi var napalım......bulandırmak ile ne ilgisi var

BüŞrA
10-03-2007, 07:27 PM
Sence bence diye birşey yok, bilimsel gerçekler vardır. Bu yüzden zıplamanın yaşla alakası vardır, ortalığı bulandırmayın.

evet yaşla alakası var..herkesin görüşüne saygı duyarım ama hocamızın dediği gibi bilimsel gerçekler var olduğunu gösteriyor:D

Neslihan A.
10-03-2007, 08:34 PM
Bilimsel gerçeklere dayanan bir konuda herkesin kendi fikri var diye birşey olamaz.Yani sen bu konuda araştırma yaptın,deneylerle ıspatladın da mı bu kadar net ,emin konuşabiliyor.Ve ve ve bir büyügün seni uyardıgında ona böyle bir cevapla gelebiliyorsun 10ur.

Zaten kafası karışmış bir arkadaşımızın açtıgı birbaşlıkta bilmeden emin olmadan bir cevap yazarak onun kafasını ve digerbilmek isteyenlerin kafasını karıştırmaya gerek yok.O yüzden bilmediginiz yada emin olmadıgınız konularda lütfen fikir beyan etmeyin arkadaşlar.böylesi çok daha dogru olacaktır.Teşekkürler.

Onur
10-03-2007, 09:13 PM
Bilimsel gerçeklere dayanan bir konuda herkesin kendi fikri var diye birşey olamaz.Yani sen bu konuda araştırma yaptın,deneylerle ıspatladın da mı bu kadar net ,emin konuşabiliyor.Ve ve ve bir büyügün seni uyardıgında ona böyle bir cevapla gelebiliyorsun 10ur.

Zaten kafası karışmış bir arkadaşımızın açtıgı birbaşlıkta bilmeden emin olmadan bir cevap yazarak onun kafasını ve digerbilmek isteyenlerin kafasını karıştırmaya gerek yok.O yüzden bilmediginiz yada emin olmadıgınız konularda lütfen fikir beyan etmeyin arkadaşlar.böylesi çok daha dogru olacaktır.Teşekkürler.
beni uyaran büyüğüm kim anlamadım ?? beni kimsenin uyarmasınada gerek yok ablacım........çünkü bunu gerektirecek bişşey yapmadım bu cevap neden bana onuda anlamadım

Neslihan A.
10-03-2007, 09:17 PM
herkezin düşüncesi var napalım......bulandırmak ile ne ilgisi var

dedigin için adını yazdım 10urcugum.Ama bu sonuçta herkese yazılmış bir mesajdır.Cihan hocan sadece sana yönelik yazmamış ama sen böyle bir cevap verdigin için .Neyse

Mnb
10-04-2007, 03:18 AM
Bilimsel araştırmada bence sence diye bisey yok öylemi bir örnek vereyim hocalarımızdan biri bize 3000 m yürüyen ile 3000 m koşan insanın aynı enerjiyi harcadıgını söyledi başka bir hocamızda bunun saçma oldugunu 3000 m koşmanın daha fazla enerji harcıyacagını söyledi yani burda bas baya bir bence sence vardı

ikinci olarak biz bilimsel araştırma yapmayız yapılan araştırmalardan sistemimize uygun olanı seçer uygularız eger önüne gelen herkes bilimsel araştırma yapsaydı herkes profesör olurdu

üçüncü olarak ben anatomik yapıyı söyledim örnegin en iyi koşan en iyi atlayan kişiler hep siyahi oyuncular kas yapıları uygun olması bu bilinin en basit acıklama ve bunları ben uydurmadım

açıklama yapmak suçsa diyecek birsey yoktabi ki....

Cihan Türe
10-04-2007, 09:53 AM
Kanıtlanmamış şeyler vardır yada bakış açısı vardır. Örneğin, bir kişi sezon başında önce aerobik dayanıklılık çalıştığında genel olarak o sezonda daha iyi verim aldığını iddia edebilir.

Bir diğeri ise sezon başından beri sürekli olarak anaerobik çalışmalar yaptığını söyler buna rağmen 1 sezon boyunca takımının eksiksiz performans gösterdiğini söyler. İşte bu "bireysel farklılık"tır. Yani var olan yöntemlerden kendine uygun olanı seçmektir.

Lakin bir kişi çıkıp ta "bence aerobik sistem, uzun mesafe ve düşük yoğunlukta şiddet değildir. Bana göre aerobik çalışmalar %90 tempo ile yapılan çalışmalardır" derse yanlış konuşmuş olur. Çünkü her bilim dalının kendince kabulettiği doğrular vardır ve tüm terminolojiye & kabul edilen sistemlere karşı gelmiş olur. Benzer şekilde zıplamanın yaşla alakası yoktur denilirse de aynı şey söz konusu olur.

Hocalarınızın "bence, sence" gibi söylemlerine gelince büyük ihtimalle birinden birinin kaynakları iyi bilmemesinden kaynaklanır. Elbetteki ki hiç kimse tüm kaynaklara hakim olamaz, en iyi bilenler dahi bazı muğlak konularda hata yapabilir yada yakın zamandaki gelişmeleri kaçırabilir. Yine de o tartıştıkları konu bile "kesinlik" taşıyan bir konu değil. (Ancak cevabı var o ayrı konu, isteyen olursa biraz da uğraşarak [Only Registered Users Can See Links] `dan bile bazı cevaplar bulabilir) Dahası, hocaların ağzından çıkan her şey bilimle ilgili de olmayabilir, herkes insan neticede...

3. sü dediğiniz konuya gelince, eğer bulabilirseniz bana 10 yaşın altında ve 50 yaşın üstünde benden daha çok sıçrayacak herhangi bir homo saphien getirin. Siyah, beyaz, sarı yada herhangi bir melez ırktan olması farketmez. Ben de zaten olimpik bir atlet değilim, 2 yıldır antrenman yapmayan eski 2. lig oyuncusuyum o kadar, yaşım da 26. Hiç bir zaman da atletik oyuncu olmadım iyi şutördüm sadece yani genetik olarak üst seviye hiç değilim. Bakalım yaş mı anatomik faktörler mi daha önemli?

Şimdi, yaş mı daha önemli yoksa anatomik yapı mı? LeBron James 14 yaşındayken de mi diğer NBA oyuncularından iyi sıçrıyordu? 50 olunca da sıçrayacak mı? Dahası zaten diğer faktörlerle de ilgili olduğunu söylemiştik, dikkatli okuyun.

Yeni gördüm, çok kısaca cevaplayayım :

Vardır...

Ancak belli yaş aralıkları var, en ideal sıçramana 18 ile 28 yaş arasında ulaşacağını söylersem sanırım bir fikir vermiş olurum. İlla ki kişiye göre, spor dalına göre, antrenmanlara göre. vs... bir sürü faktör olsa da bu kabaca rakamı kabul edebilirsiniz.

Onur
10-04-2007, 11:39 AM
siyahi sporcuların daha atletik ve hızlı olmasının sebebi...dikey kas yapısına sahip olmaları ve siyah ve beyaz arasındaki genetik farklılar daha doğum sırasında başlıyor kemik gelişimi nedeni ile siyahlar beyazlardan 1 hafta önce doğuyor ve ergenlik döneminde siyahların refleksleri daha fazla hızlanıyor.....yani bunları Mnb arkadaşım senin yazına orantılı yazdım =)

Mnb
10-04-2007, 04:08 PM
Hocalarınızın "bence, sence" gibi söylemlerine gelince büyük ihtimalle birinden birinin kaynakları iyi bilmemesinden kaynaklanır. Elbetteki ki hiç kimse tüm kaynaklara hakim olamaz, en iyi bilenler dahi bazı muğlak konularda hata yapabilir yada yakın zamandaki gelişmeleri kaçırabilir. Yine de o tartıştıkları konu bile "kesinlik" taşıyan bir konu değil. (Ancak cevabı var o ayrı konu, isteyen olursa biraz da uğraşarak [Only Registered Users Can See Links] `dan bile bazı cevaplar bulabilir) Dahası, hocaların ağzından çıkan her şey bilimle ilgili de olmayabilir, herkes insan neticede...

Kaynakları iyi bilmemek işte bu dedigin zor üniversite hocaları 3 aylık tatili bile dünyadaki bütün kaynakları tarıyarak geçiriyorlar

ve de benim konuya gelince iyice derine dalarsak bırak yaşı cinsiyet , ırk , bireysel farklılıklar , ekonomik yapı , sosyal yapı dahi insanın zıplamasını etkiler ama sen bunların hepsini kalkıpta tek tek etkiler dersen sonu bulunmaz

demişsin ki 18 -28 yaş arası önemli biz tam bu yaş aralıgındayken arkadaşarım sıçramaları benden daha iyiydi onlar hiç bir sıçrama çalışması yapmadı ben uyguladım ama onların seviyesine ulaşamadım senin demene göre ben bu yaş aralıgında en iyi zıplamamı yapmam lazım neden olmadı

Ben sadece yoktur demişim tek yaptıgım hata bu ama kesinlikle anatomik yapısı uygun olmayan birine senin dedigin yaşa da gelsede zıplaması iyi olmaz

Cihan Türe
10-04-2007, 09:23 PM
Yazdıklarımı tekrar ve dikkatlice okuyunca ana fikri kavrayacağınıza eminim ama yeniden kısaca tekrar edeyim.

Sosyal yapısı, anatomik özellikleri, antrenman durumu, kullandığı ergojenik yardımcılar, cinsiyet vs ne kadar uygun olursa olsun belli bir yaşın altında ve üstünde olanlar iyi sıçrayamazlar. Konunun özü budur ve buna göre yaş sıçramayı etkiler.

14emre14
10-06-2007, 12:51 AM
vardırr..................

M. Sahin Kundakcı
10-06-2007, 01:22 AM
koşmanın yaşla alakası varmıdır acaba?
- 5 aylık bir çocuk 5 yaşında bir çocuk 15 yaşında bir delikanlı 25 yaşında bir delikanlı 55 yaşında bir adamın koşması aynı ise zıplaması da aşşagı yukarı aynıdır. zıplama için verimlilik egrisi dogrusal degildir olgunluk dönemi verimin en yüksek noktada durakladıgı bir dönemdir sonrasında gerileme olacaktır elbette.

Mnb
10-06-2007, 02:13 AM
Hocam soruyu soran arkadaşımız demiş ki zıplamamnın yaşla alakası var mı

bu arkadaş mesela 14 yaşında olsun bu kendi yaşıtları arsında zıplaması hiç iyi degil Ben dedimki kişinin anatomik yapısı uygun olmaz yani herkes sprint ,uzun atlayıcı olamaz kişinin bu işe bi yatkınlıgı yetenegi olması lazım ama biz bu kişiye 18 -28 yaş arası atlama en iyi oldugu zaman dersek belki yetenegi olmadıgı bir alanda boşa zaman kaybetmesine neden olur hocam siz daha iyi bilirsiniz bu yaş aralıga gelmiş birinin artık başka bi alana yönelmesi zor yönelsede sıradan bir oyuncu olur

Ama yaşıtları arasında iyi bir zıplama yapabiliyorsa o zaman bu yaş aralıgını verirsiniz çünkü sen bu yaş aralıgında zıplıyacagın oran bu dersiniz

Tek anlatmak istedigim kişileri yeteneklerinin uygun oldugu spora yönlendirelim

M. Sahin Kundakcı
10-11-2007, 04:44 AM
zıplamak basketbol için gereklilik şartı olan bir yetenek midir? bu da başka bir tartışma konusu olsa gerek. ama basketbolun görselligi üzerindeki etkisi tartışılmazdır tabiiki. anatomik olarak duruma yaklaşmakta fayda vardır elbette. kas liflerinin gelişim sürecine bakacak olursak sıçrama verimini uzun bir süreye yaymanın çareleri oldugu sonucu çıkar. fakat herşeyin bir ömrü oldugu gibi sıçrama elbette olgunluk dönemi sonunda gerileyecektir. michael jordan hala eskisi gibi sıçrıyor mu? ama bunu soran muhtemelen genç bir arkadaşımızdır ve kendi durumu ile ilgili soruyordur ona yardımcı olabilecegini tahmin ettigim cevap önce sıçramanın mekaniginde gizlidir. sıçramak için ayak yapısı, bilek yapısı ve kas durumu, iskelet sisteminin yapısı, gastrokinemus denilen kasın öncelikli yapısal form ve etkinligi (alt bacak arka dış ve iç kası), quadriceps femuris denilen üst bacak ön kasları ve bir çok üst bacak kasının yardımının yanı sıra bel ve karın kasları. sırt omuz ve kol kasları ve iyi bir sıçrama teknigi sıçramanın en önemli katalizörleridir. bunların birkısmı genetik etkenler bir ksımı ise teknik ve antrenman ile üzerinde çalışma ile etkide bulunabilinecek etmenlerdir. dogru çalışma ile her yaşta sıçramaya olumlu etkide bulunulabilir. fakat sıçrama antrenmanında yaşa göre belirlenecek programla en verimli dönem olan 18 - 30 yaş arası verilebilir. elbetteki kişiden kişiye degişecek bir veri olarak degerlendirilecek bu yaş aralıgı zindelik ve sıhhat için de en verimli dönemler olarak ta kabul edilebilir...