PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : KARNİTİN - Ne Kadar Yararlı, Ne Kadar Gerekli?

sonerk
09-26-2007, 11:37 PM
Spor alanında bugün hala en çok tutulan maddelerden biri karnitin. Karnitin vücuttaki yağ yakımını hızlandırmak ve dolayısıyla kilo kaybı sağlamak bir taraftan da dayanıklılık gerektiren sporlarda performansı arttırmak için tavsiye ediliyor. Fakat gerçek durum öyle mi, bakalım.

Baştan şunu söylemek gerekir ki henüz bu konuda yeterli sayıda spora yönelik araştırma olmamasına rağmen bugüne kadar yapılanların gösterdiği, ek olarak karnitin kullanımının sporda bir işe yaramadığı.

Karnitin, (eskiden vitaminlerle ilgisi olmamasına rağmen) Vitamin T olarak adlandırılıyordu, ki bu vücutta bulunan bir madde. Bir taraftan günde 15 mg kadar karaciğer, böbrekler ve beyinde üretiliyor, diğer taraftan da besin ile günde 10-70 mg arasında, dengeli bir beslenmede ortalama 30 mg (bilhassa et) alınıyor. Vücuttaki sabit karnitin miktarı 20-25 g. Karnitin depolarının %98' i kaslarda, geri kalanı da karaciğer ve böbreklerde bulunuyorlar. İdrar aracılığı ile günde 20 mg kadar karnitin atıyoruz.

Karnitin kas hücrelerinde taşımacılık yapıyor. Karmaşık yağ asitlerini yakılacakları (ve dolayısıyla güç sağlayacakları) mitokondriyene taşıyor (beta-oksidasyon için).

Karnitin pazarlanmasında, yani ek olarak karnitin kullananlara söylenmeyen şu: Karnitin kas hücresinde daima yeterli miktarda bulunuyor, yani „karnitinim azaldı“ gibi bir durum kesinlikle söz konusu değil vücutta. İdrar yoluyla atılan karnitin oranından çok daha fazlası besin yoluyla alınıyor zaten. Ayrıca vücut fazla karnitini de depoluyor.

Bugüne kadar yapılmış bilimsel araştırmaların gösterdiği, sağlıklı bir vücutta (ki buna profesyonel sporcular da dahil) karnitin eksiği yok, her zaman yeterli miktarda karnitin var.

Önemli ve gene söylenmeyen bir nokta ağızdan alınan karnitinin kas hücrelerine ulaşmaması, tam tersine kana karışıyor. Bu da asıl gerekli olduğu yer olan kas hücrelerinde fazla karnitin anlamına gelmiyor. Kas hücresinde karnitin oranı 3-4 mmol/litre, kanda 40-60 µmol/litre, yani kanda çok daha az, dolayısıyla ağızdan karnitin alınınca sadece kandaki karnitin oranı yükseliyor, fakat bunun performans arttırımı konusunda hiçbir faydası yok. Kandaki karnitin idrar ile işlenmeden atılıyor. Dolayısıyla aslında ağızdan karnitin almak parayı sokağa atmak ile eşdeğer. Varsayım olarak ağızdan alınan karnitinin kana değil de kaslara yerleştiğini düşünsek bile, bunun buradaki yağ yakımını arttırması gerekmiyor, çünkü karnitinin ne miktarda bulunduğu yağ yakımının ne derece hızlı olacağını belirleyen ölçü değil. Bu daha çok yağ sindirimine yardımcı olan Lipaz enzimi ile ilgili, onun da karnitin miktarı ile bir bağlantısı yok. Buna ek olarak karnitinin üstlendiği fizyolojik işlem zaten maksimum hızda gerçekleşiyor, yani daha fazla karnitin, daha yüksek hız anlamına gelmiyor.

Dayanıklılık sporlarında önemli olan, kasın çalışması sırasında yağ dokusundan ve kısmen kas dokusundan ne kadar serbest yağ asidinin harekete geçirilebildiği ve yakımın gerçekleştireleceği ne kadar mitokondriyen bulunduğu. Bu da sadece antrenman ile bağlantılı bir durum. Ne kadar çok antrenman, o kadar çok mitokondriyen demek.

Bir örnekle açıklama gerekirse: Karnitin taksi, serbest yağ asitleri müşteriler. Mitokondriyen ise otel. Beta oksidasyon, yani yağ yakımı da otelin cirosu. Ağızdan karnitin alımı taksi sayısını arttırmıyor, fakat dediğimiz gibi arttırdığını farz etsek bile müşteri (yağ asidi) sayısında artış olmadığı sürece taksi sayısının artmasının hiçbir faydası yok.

Karnitinin antioksidan ve damar genişletici etkisi var, orası tartışılmaz ki çocuklar için karnitin araştırmaları var, değişik yaş grupları ve çeşitli hastalıklar üzerinde de karnitin araştırmaları var.

Yalnız ağızdan sporcuların yağ yakımı ya da güç arttırımı gibi nedenlerle karnitin almasının bir getirisi yok.

Kaynak: Cüneyt Kazokoğlu' nun yazısından alıntıdır.

MasterCoach
10-01-2007, 02:00 PM
Vücutgeliştirme antrenörlüğü yaptığım dönemde bende L-Carnitine kullandım ve kullananda bir çok arkadaşım oldu?Konuya cevap vermek gerekirse bence gererkli ve yararlı bir beslenme desteği...Anladığım kadarıyla bu konuda araştıma yapan arkadaşımızın akademik bir kariyeri var ve adademik bir dilde yazıyı yazmış.Güzel bir çalışma olmuş ama ben inanmıyorum ve katılmıyorum.Önümüzdeki kürümde yine L-carnitine kullanacağım ve kullanılmasınıda tavsiye edeceğim.

Kullandığımda aldığım sonuçlar beni fazlasıyla memnun etti açıkcası,özellikle yaptığım amino asit tabletleri + carnitine kürü hem yağ dokusunda azalma hemde yağsız kas artışını destekledi.L- carnitine kullanarak zayıflayan yaklaşık 4-6 kg veren ve bu kiloyu uzun zamandır geri almayan arkadaşlarımda var.

Yazının son metninde ağızdan alınan carnitine nin bir getirisi yok denilmiş!!!
Acaba kullanıpda mı diyorsunuz?Hiç zannetmiyorum.Biraz kesin hüküm olmuş...Daha dikkatli olmaya davet ediyorum....Biz de mi bi sorun var carnitine kullanırken daha çok kg basabiliyoduk yada benin sporcularımın çoğunda mı bi sorun var dı ? kullananların hemen hemen hepsi bana teşekkür ediyordu...

sonerk
10-01-2007, 05:03 PM
MasterCoach,

Eğer yazıyı gerçekten dikkatli okuduysan, orada karnitin hakkında olumsuz hiçbir nokta yok. Dikkatin çekilmek istendiği nokta, spor besinleri pazarlayan kişilerin "olmazsa olmaz" diyerek bu ürünü pazarlayıp, insanları kandırmaya çalışması. Sen bir antrenör olarak sporda beslenmenin ne derece önemli olduğunu biliyorsun. Doğru ve dengeli beslenmeyle vücudumuzun bu gibi maddelerin birçoğunu kendisinin ürettiğini de biliyorsun mutlaka. Karnitin bu maddelerden biri. Yeterli miktarda Methionin, Lizin, B1 vitamini ,B6 vitamini ve demir alan kişilerin karaciğerinde yeterli miktarda Karnitin yapılır. Karnitin yapımı için gereken maddeler genellikle hayvansal ürünlerde bol bulunurlar. Kırmızı et, balık, süt ürünleri bu maddeleri en bol içerenlerdir. Bu besinler takdir edersin ki bir sporcunun beslenmesinde "olmazsa olmaz" lardır aslında. Bir sporcu eğer bu şekilde bir beslenme programı uygulamıyorsa (örneğin vejeteryansa ya da beslenmesine dikkat etmiyorsa) karnitin takviyesi alsa bile zaten iyi bir sonuç alması oldukça zor olacaktır.

Sen iyi bir sonuç aldığını ve alanlar olduğunu söylemişsin. Güzel, yalnız kullandığın besin takviyelerinin tümünü ve beslenme düzenini göz önünde bulundurmanı tavsiye ediyorum. İşin içindeki başarı karnitinin eseri olmayabilir. Kullandığın amino asitler, beslenme düzeninde kullandığın gıdaların önceliği (protein ağırlıklı, karbonhidrat ağırlıklı vb.) spor performasını çok büyük ölçüde etkiler. Ama ağızdan alınan karnitin sana bu derece ciddi bir performans sağlayamaz düşüncesindeyim, çünkü onun böyle bir özelliği yok. Mitokondri sayın belli, bunu da antreman programınla artırabilirsin kabul. Ama vücudun gerekli enerjiyi sağlamakta önce karbonhidrat, glukojen depolarını, sonra protein depolarını en son yağ depolarını kullanmaya başlayacaktır. Zaten kas hücrelerindeki karnitin bu işi yerine getirecek miktarda mevcut (mitokondri miktarına uygun olarak), kanında da belli bir oranda var (kas hücrelerini takviye için), karaciğerin de depolarını dolu tutmak için sürekli gerekli üretimi gerçekleştiriyor. Ağızdan aldığın karnitin ne olacak o zaman? İdrarla dışarı atılacak. Ama dengeli beslenmiyorsan o zaman karnitini kullanabilirsin, ancak beslenme olmadan (karbonhidrat, protein, yağ vb.) ne kadarlık bir performans artışı sağlar bu tartışılır. Ama besleniyorsan zaten dışarıdan almana gerek yok. Ben bunu anlatmaya çalışıyorum. Ayrıca karnitin anaerobik (vücut geliştirme vb.) antremanlar için değil, aerobik (koşu vb.) antremanlarda özellikle depar atacaksanız çok kısa süreli bir enerji sağlar. Bu süre için de yeterli miktarda karnitine zaten sahipsiniz.

Uzun lafın kısası, fikrine saygı duyuyorum. Ben bu ürünü hiç kullanmadım doğru çünkü hiç ihtiyaç duymadım. Ancak eşim hergün düzenli kullanıyor ve hiçbir şekilde bir işe yaramadığını söyleyebilirim. Ne antreman esnasında ne de antreman sonrasında. Benim, L-Carnitine hakkında yaptığım tüm araştırmaların sonucunda edindiğim fikir, ağızdan alınan karnitinin vücuda ek bir yarar getirmediğidir. L-Carnitine üretip satan bütün firmaların ve pazarlamacıların söylediklerinin aksine...

Saygılar...

Cihan Türe
10-01-2007, 10:21 PM
Karnitin konusunda okuduklarım ve bilgisine saygı duyduğum bir hocamdan öğrendiğim sonerk`nın alıntı yaptığı yazıyla, genel olarak etraftan duyduklarım ise MasterCoach`ın söyledikleriyle uyuşuyor.

Ama yazıda söylenmek istenen de gayet açık. Karnitin yada benzer (genel ismiyle söyleyelim) ergojenik destekler "olmazsa olmaz" değiller. Dengeli beslenmeye devam edildiği sürece ve herhangi bir hastalıktan muzdarip değilseniz...

MasterCoach
10-01-2007, 11:01 PM
İşin olmazsa olmaz kısmında kesinlikle hemfikiriz.Bende salonda çalıştığım sürede bizede gelip pazarlıyorlardı.Bizde bu ürünlerin satışını yaptık...Olmazsa olmaz demek yalan olur...En güzeli doğal yoldan almak :)

sonerk
10-01-2007, 11:09 PM
işte ortak noktada buluşmak diye ben buna derim :)

Cihan Türe
10-01-2007, 11:45 PM
Kesinlikle :)

Neslihan A.
10-02-2007, 04:09 AM
(saçmalayabilirim şimdiden özür)Diyelimki saglıklı beslenmiyorum,yani vücudumdaki üretime bi katkım yok.O zamanda mı agız yoluyla aldıgım kandaki orana katkı saglamış oluyor yani işe yaramayacak karnitini almış oluyorum?

sonerk
10-02-2007, 01:03 PM
Neslihan, tabii ki hayır. O zaman desteklemiş olursun. Ama sorun şu ki beslenmezsen zaten yaptığın antremanın protein desteği olmadığı için kas gelişimin (dolayısıyla yağ yakımın - beta oksidasyon) etkili bir sonuç vermeyecek. Sadece karnitin tek başına birşey yapamaz. Yok eğer beslenirsen o zaman da ağızdan almanın bir anlamı yok, karaciğerin zaten fazlasıyla üretiyor olacak.

İşin esprisi şu, ben besin desteği olarak karnitin almak istiyorum. Kullanıldığı kadar kullanılsın, kullanılmayan atılsın, para mühim değil diyorsan o zaman al. Vücuduna bir zararı yok. Ama paranın büyük kısmını sokağa atıyor olacaksın...

Neslihan A.
10-02-2007, 03:41 PM
Evet yani dogal yollarla almak varken ki dışarıdan aldıgın işe yaramıyorken bu yapmak çokda mantıklı görünmüyor.Hal böyle olunca.Teşekkür ederim