PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 1 and 1 da savunma nasıl yapılır ??

doruqq
10-10-2007, 04:18 PM
suan kocaeli universtesi basketbol takımına girmek icin harıl harıl antrenmanlar yapıyorum aralıkta secmeler baslıycak sutlarım cok iyi %60 ile % 70 arasında verim alıyorum aynı zamanda guard oynuyorum yada calısyorum :) ama onemli bir eksigmin oldgunu fark ettim ... 1 e 1 sawunmalarım cok zayıf top bende olunca cok rahatım ama top rakibe gecince ne yapacagmı yada nasıl savuncagmı tam olarak bilmiyorum bu yuzden bir heycan sarıyor beni.. adamı % 40 durdurabilyorum ama takıma girmem icin daha fazlası lazım yardmcı olabilirmisnz n yapmalıyım ??? hangi programları onerirsiniz??? birde top surme tekngi daha da gelstrecek antrenmanlar biliyormusnz???

MasterCoach
10-11-2007, 05:23 PM
Guard oynadığına göre önce sitemizde bulunan guard savunması bölümünü incelemeni öneririm...Guard savunması tüm detayları ile çok güzel anlatılmış çünkü...Savunma her zaman hücumdan önemlidir.Çünkü atarak maç kazanılmaz.Rakibini %40 da durduruyosan rakip demekki %60 atıyordur.Sen de %60 atıyosan burda bi problem var demektir.Kimse her maç %60 atacağını garanti edemez,ama her maç rakibe %60 attırırsan benchde yerin soğumaz emin ol.Hele ki guard oynuyorsun...Rakibini 3/4 sahada bulup yarı sahada baskı altına alıp onu çizgiye süremiyorsan ve onun seti başlatmasına izin veriyosan işin çok zor.Ben bir guard da ilk istediklerimi yazım burada...Bunlarıda göz önüne almalısın...

Cihan Türe
10-11-2007, 06:20 PM
Mastercoach`ın dediği bölümlere kesinlikle göz at. Başlangıç için bir kaç tavsiyede bulunayım.

Toplu oyuncu (özellikle de guadların) savunmasında güç çok önemlidir. Mümkün olduğunca rakibini göğsünle iterek hareketlerini yavaşlatmayı denemelisin. Bu temas ayrıca sana rakibinin hareketlerini önceden kestirmende de yardımcı olacaktır. Sanırım esas problemin de kendini kısa ve güçsüz oyuncu olarak görüp fiziki mücadeleye fazla girmemendendir. Oyunu biraz bilen bir guard, bu şekilde düşünen düzinelerce guardı çok rahat geçebilir, çükü kendilerini hep kısa ve küçük olarak düşünüp savunmanın fiziki kısmına önem vermemiş olurlar.

Dikkat edeceğin bir diğer noktada da topu daima ortalamaya çalışmaktır. Altyapılarda yada alt seviye takımlarda rakiplerin güçsüz tarafları açık bırakılabilir ancak bunu uygulamanı yada buna alışmanı tavsiye etmem. Çünkü belirgin zayıflığı olmayan rakiplere karşı aşırı derecede zorlanırsın (yıllarca solumu açık bırakıp beni kral yapan savunmacılara teşekkürler :) ) Bu yüzden mümkün olduğunca rakibinin topu ile potanın arasında kalmalısın.

Bu noktada ayak çabukluğun ve doğru stance pozisyonunda olman da çok önemlidir. Her ne kadar topu ortalasan dahi, rakibin el değiştirmelerinden sonra yeterince çabuk karşılık veremiyorsan ilk hamlede rakibini geçirirsin.

Birebir savunmada değil ama genel takım savunmasına yardımcı olmak adına, rakibin guardlarını sürekli rahatsız etmelisin. Adamın aklının bir ucunda daima "dikkatsiz olmazsam topu kaybedebilirim" endişesi olmalı. Hem fiziksel hem de psikolojik olarak rahatsız edersen, pas oranı gözle görülür bir biçimde düşecektir. Bunu da yapabilmek için olmadık durumlarda anlık hamleleri deneyebilirsin. Örneğin takımın sayı attıktan sonra, karşı takımın uzun oyuncusu pota altından topu guardlarına verirken1 saniyelik uyanıklıkla topu kapabilirsin.

Başlangıç için bunlar aklında bulunsun, iyi çalışmalar...

fatihatış
06-20-2008, 11:40 AM
arkadaşlar ben 1992 liyim ama bir klupte oynamıyorum bir klube gitmek istiyorum. Benim şutumda problem yok bilioyrum herşey sut değil birebirde kolay kolay maç kaybeden birisi değilim. savunmamda birazcık sorunum var hızlıyım ama kendim bu hızımı nasıl doğru kullanacağımı hocalardan başkası ya da bilen birisinden başkası öğretemez içeri driplingim iyi ancak her zaman bilinçli olarak giremiyorum bir forvet oyuncusuyum fast break hücumu en sevdiğim hücumdur. iyide yapıyorum aslında. Hızlı olduğum için fast break yapaliyorum. Ama işte diyorum ya bilinçli olarak bunu tam olarak yapamıyorum. hızımı nasıl kullanacağımı tam olarak bilemiyorum. Bana kısaca savunma,topu bilinçli kullanma,konusunda yardım edecek birisini arıyorum. Saygılarımla

Ahmet Dedeoğlu
06-20-2008, 02:59 PM
Forumda basketbol coach bölümündeki bütün konulara girip göz atar ve okursan,sana gerekli olan bilgileri bulacağından emin olabilirsin.Biraz sabırla gez forumda ve kaynakları incele.Sonra gene soruların olursa yardımcı oluruz.Ama soru soracak olan yeni üyelerimizden ricam öncelikle forumu gezsinler,kafalarındaki sorulara ait bilgi ve kaynakları araştırsınlar,sonra sorularını sorsunlar.:)