PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 2- 3 Zone savunma

MasterCoach
06-04-2007, 10:11 PM
En çok uygulanan zone savunma türüde denebilir.Benimde en sevdiğim zone savunmadır.Şu anda diagramları ekliyemiyorum ama en yakın zamanda ekliyeceğim.

Bu savunmayı sewmemin bazı nedenleri var elbette.Özellikle rotasyon konusunda çok elverişli bir savunmadır.Rotasyon yaptığınızda sahanın bu bölümünde rakibinizle 2 * 5 , 3 * 5 gibi bir üstünlük sağlıyarak onun hücum setini bozabilirsiniz.Yarı sahada baskılı olarak uygulandığında da etkilidir.Pota altını boş bırakmaması nedeniyle çok severim.Her zone savunmada olduğu gibi alınan reboundlardan sonra akın akın fastbr. atabilirsiniz.Çoğu antrenör elindeki mevcut kadroya göre bu savunmayı tercih etmeyebilir.Savunma yapmayı iyi bilen kısalarınız olduğu sürece bu türde bir savunmayı 2 uzun 3 kısa şeklinde de yapabilirsiniz.Ama bu tür savunmaların en kritik noktası kesinlike reboundlar.Her rebound bir extra top demektir.Reboundları toplamak her iki takım içinde ciddi bir yüktür.

Gelelim dezavantajlarına...Extra paslara biraz daha açık bir savunma topun ters tarafında risk ettiğiniz adam şayet ciddi bir şutör ise işiniz zor.Çoğu takım 2 - 3 zone savunmaya 1 - 3 - 1 hücum setiyle saldırır.Bu uygulama board üzerinde doğru gözükebilir ama ben pek tavsiye etmiyorum.Uzunun guard a yahut forvete screen yapmasıyla başlayan bir setten yana benim tercihim.2-3 zone savunmanın en kritik noktası elbette ortayı oynayan oyuncunuz.Sus pus bir savunmaya sahip takımların zone savunmada sayı yemelerine şaşmamak lazım...Savunmada konuşmak gerekir.Özellikle arkadaki oyuncular gerekli olduğu kadar konuşmalı ve savunmaya yön vermelidir.Diğer bir sıkıntı ise ön tarafı oynayan oyuncunun eksildiğinde arka 3 lüden bir oyuncuyu yardıma getirmek.Dediğim gibi uzunun kısaya yaptığı screen ile başlayan bir sette screene giden uzun topla buluştuğunda ilk iş olarak şutun bakar,topla high postta buluşmuştur çünkü eğer sizin uzunda onla biraz yükselip kontrolü ele almazsa sayı yemeniz doğaldır.

Zone savunmada rotasyonu sağlamak ve bu tür savunmalara hücum etmek gerçekten akıl işidir.Büyük çaba ve emek ister...