PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Geri bildirim-Feedback


Ahmet Dedeoğlu
04-25-2008, 04:10 AM
GERİ BİLDİRİM (FEEDBACK)[Only Registered Users Can See Links] Bir basketbolcuyu düşünün. Basketbola yeni başlayan bir basketbolcuyu. Bu basketbolcunun spor okulunda veya minik takımda ilk kez top sürdüğünü hayalleyin.
Bu minik basketbolcu, basketbola başladığı ilk günlerde, elindeki topla ilk kez top sürdüğü anda neler düşünür? Ardından ilk kez top sürdükten sonra, ikinci kez top sürene kadar neler düşünür?
Minik basketbolcu bu beceriyi uygularken hangi hareketleri doğru, hangi hareketleri yanlış yaptığı konusunda merak içinde kalır mı?
Tabi ki kalır. Etrafına bakar, önce antrenörüne, sonra arkadaşlarına, daha sonra tribündeki anne-babasına bakar. Top sürme becerisini uygularken yanlışları nelerdir? Yanlışlarını düşünür; ve bir model almaya (izleyerek) başlar. Antrenörünü veya arkadaşını model alır.
Sonra antrenörü, minik basketbolcuya top sürerken yaptığı yanlışları veya güzellikleri konusunda kendisine BİLGİLER verir.
Peki bu bilgiler nelerdir? İsterseniz bu bilgiler ile ilgili biraz konuşalım.
Basketbolcu önce spor okulundan minik kategorisine, küçük, yıldız, genç, ümit, daha sonra da büyükler kategorisine geçer.
Bu uzun süreçte, basketbolcu hala top sürme işlevini sürdürmektedir. Bu arada, artık top sürerken ki hatalarını antrenör yerine, kendisi de belirleyebilmektedir.
Bunun sonucunda antrenörün belli bir seviyeye gelmiş basketbolcuya hatalarını söylemesine gerek kalmıyor. Basketbolcu kendi hatalarını görebiliyor ve düzeltiyor.
Becerinin uygulanmasına ilişkin bilgiler kendi organizmamızdan geliyor. Bu durumda bir becerinin ne kadar doğru ya da yanlış uygulandığına ilişkin bilgiler iki kaynaktan geliyor demektir. Birincisi; yeni becerilerin öğrenilmesinin başında antrenörümüzden, ikincisi; bununla birlikte ve öğrenmenin ilerleyen aşamalarında organizmanın içinden.
O zaman bize basketbolda top sürme becerisinin uygulanması sırasında iki kaynaktan bilgi geldiği ve bu bilginin "geri bildirim (feedback)" olarak isimlendirildiğini bilmemiz gerekmektedir.
Bazı kaynaklar geribildirimi, hedefler ve performans arasındaki farklılığın bilgilendirilmesi olarak açıklarken, bazıları ise, hata hakkında bilgilendirme sistemi olarak belirtmektedirler. Genel olarak basketbolcunun, bir performans anında veya sonrasında, beceri performansı hakkında bilgilendirilmesi olarak açıklanır.
Sporcu bir beceriyi nasıl uyguladığı ve uygulayış performansındaki doğru ve hatalar hakkında bilgi edinir ve bu performans hakkındaki bilgi almaya geribildirim denir.
Spor bilimlerinde ve basketbolda geribildirim çok önemli bir yer tutmaktadır. Bu konu ile ilgili daha ayrıntılı bilgiler diğer yazılarda verilecektir.

Turhan TOROS[Only Registered Users Can See Links]ır ([Only Registered Users Can See Links])

Basketbol Antrenörü-Spor Psikoloğu