PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : FİBA oyun kurallarında değişiklik yapıyor

Ahmet Dedeoğlu
04-30-2008, 11:23 PM
FIBA OYUN KURALLARINDA DEĞİŞİKLİK YAPIYOR

[Only Registered Users Can See Links] Dünya Yönetim Kurulu, Çin’de yaptığı toplantının ardından Olimpiyat Oyunları’ndan sonra geçerli olmak üzere basketbol oyun kurallarında bir dizi değişikliğe gitti.

Yapılan değişikliklerin bir kısmı Olimpiyat Oyunları’nın ardından 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren geçerli olurken, ikinci kısım değişiklikler ise 2010 yılında ülkemizde düzenlenecek olan Dünya Basketbol Şampiyonası’nın ardından yürürlüğe girecek.

FIBA Dünya’nın yaptığı toplantı sonunda, Olimpiyat Oyunları’nın ardından, 1 Ekim 2008 tarihi itibariyle geçerli olacak oyun kurallarındaki değişiklikler şu şekilde;

1) Toplantı sonunda alınan kararlar gereği, yeni kurallar kapsamında oyuncular formalarının altına hiçbir şey giyemeyecekler. Halen, forma ile aynı renk olması şartı ile oyuncular içlerine tişört vb giyebiliyorlar.
2) Bir oyuncu, maç içerisinde top kontrolündeyken, yere düşerse, yerde kayarsa bu hatalı yürüme sayılmayacak. Şu anki kurallar gereği aynı pozisyon hatalı yürüme olarak değerlendiriliyor.
3) Dripling yapan bir oyuncunun geri sahasından, ön sahaya geçmiş kabul edilebilmesi için, oyuncunun her iki ayağının da ön sahaya temas etmesi gerekiyor.
4) Oyun esnasında, oyuncu, kendi sahasından sıçrayıp, havada yeni bir top kontrolü sağlarsa, kendi sahasına düştüğünde bu geri pas ihlali olmayacak. Şu anki kurallar gereği aynı pozisyon geri pas ihlali olarak değerlendiriliyor.
5) Eğer bir oyuncu, çemberin altına elini sokup topa temas ederse, bu topa müdahale sayılacak ve sayı rakip takıma verilecek.
6) Eğer bir savunma oyuncusu, maç içerisinde arkadan veya yandan fast break’e giden oyuncuya temas ederse ve hücum oyuncusu ile çember arasında herhangi bir başka savunma oyuncusu yoksa bu tür temaslar sportmenlik dışı faul kabul edilecek.
7) Bir oyuncu, maç içerisinde dirseklerini hızlı bir şekilde sallarsa, rakip oyuncuya temas olmasa bile, bu pozisyon teknik faul olarak değerlendirilecek.

FIBA Dünya’nın, ülkemizde gerçekleştirilecek olan 2010 Dünya Şampiyonası’ndan sonra yürürlüğe sokacak diğer kurallar ise şu şekilde;

1) Kısıtlamalı alan (3 saniye koridoru) dikdörtgen şeklinde olacak.
2) Üç sayı çizgisi 6.75 metreye çekilecek. Şu an 6.25 metre.
3) Hakem masasının karşısındaki kenar çizgiye, dip çizgiden ölçüldüğü zaman 8.325 metre (3 sayı çizgisinin tepe noktasına eşit) iki çizgi çizilecek. 4. periyodun ve uzatma periyodunun son 2 dakikasında kendi sahasından topu oyuna sokma hakkı olan takım mola alırsa, ön sahadaki bu yeni çizgilerden oyuna başlayacak. Şu an mola sonrası top orta sahadan oyuna sokuluyor.
4) Çemberin altı, yarım daire şeklinde işaretlenecek. Bu yarım dairenin uzaklığı, çemberin orta noktasından 1.25 metre olacak. Eğer savunma oyuncusu bu yarım dairenin içinde ise hücum oyuncusu savunma oyuncusuna şarj (hücum faul) yaparsa, hiçbir zaman hücum faul çalınmayacak.
5) Eğer geri sahadan ya da ön sahadan top oyuna sokulurken kurallara göre 24 saniye başa alınması gerekiyorsa başa alınacak. Oyun durduğunda 24 saniye cihazında 14 saniye yada daha fazla bir süre varsa 24 saniye cihazı başa alınmayacak, kaldığı yerden devam edecek, 13 saniye ve daha az varsa 24 saniye cihazı 14 saniyeye ayarlanacak.
Kaynak:[Only Registered Users Can See Links]

Kemal Başaran
05-01-2008, 01:33 PM
heyecan verici kurallar hocam:)

tuncel
05-01-2008, 04:21 PM
yavaş yavaş nba kurallarına çekiyorlar :) yakında mola süreleri ve sayıları da değişir gibime geliyor...
fiba oyun hızlansın istiyor buna şüphe yok ama bu sportmenlik dışı faul konusu yine ortalığı karıştıracak... tamamen hakem yorumuna kalıyor ve oyuncuların fazlasıyla dikkat etmesi gerek. çünkü; savunma adına doğru birşey yapayım derken ikinci sportmenlik dışı faulu ile oyundan atılma riskleri var...

5arabiclion5
05-13-2008, 03:51 PM
bencede o teknik faul olayı çok tartışılıcak..çünkü millet basketbol oynarken hızlı kkoşmak için kollarını sallayabilir.

Gençlik(spor)
06-18-2008, 09:37 PM
3 sayılık çizgisini çok geriye çekmişler

streetwolf
07-16-2008, 09:49 PM
evet ben ve benim gibi hızlı guard lara gün doğdu daha geniş alan kalacak bize ama benim boy 1.78 üçlük ortalamamı merak ediyorum rezillik olabilir:D

arda15
07-16-2008, 10:35 PM
çok güzel nba standartlarına çekmeye çalışıyolar avrupayıda inş. daha iyi olur 3 lük uzak olarak gösteriliyo ama sadece 1 adım geriden atıckasınız zaten şuandada öyle atmıyomusunuz çizgiye basmamak için yarım mertre arkadan atıyoruz değişen bişey olmaz:D

Goksah
08-03-2008, 10:53 PM
ama yine basmamak içib bi yarım metre daha geriden atıcaz :D