PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Altyapı/Cavit Altunay

Ahmet Dedeoğlu
05-02-2008, 04:19 AM
ALTYAPI[Only Registered Users Can See Links] Altyapıda "Başarılı olduk" diyebilmek için ölçü nedir ? Altyapı, acaba çocukları toplayıp başlarına bir antrenör tayin ederek yapılabiliyor mu ? Tabii ki hayır. Peki, bu nasıl yapılmalı ? Öncelikle, her değişiklik yönetim tarafından gerçekleştirilir. Hiçbir gelişme yönetimin imzası olmadan gerçekleşemez. Bunu bilelim.
"Gelişme yönetimin izin verdiği kadar olabilir " de diyebiliriz.
Çünkü yönetim, konunun sınırlarını kendi bilgisi dahilinde büyütebilir, büyütür. Evolution (evrim) - revolution (devrim) ikilemi, tabii ki revolution'a izin vermez...
Demek ki başarı, yönetimin aldığı kararların doğruluğuna doğrudan bağlıdır.
Altyapı konusu, yönetimin iradesi ve izini ile başlar ve belki gelişir. Genel kanı niceliktir. Yüzlerce çocuk arasından nasıl olursa olsun, bize lazım elemanlar yetişecektir sanılır. Büyük hata, işte burada yapılır ve yapılmaktadır.
Antrenör konunun "olmazsa olmaz" faktörüdur. Kalitesi ürünün seviyesini tayin edecektir. Antrenör parantez dışındaki çarpan gibidir.
Yönetim, altyapı planlamasında, mutlaka öncelik tanıması gereken konuları belirlemelidir:
Altyapı antrenörleri nasıl geliştirilecek ? Programı yapılmalı. İyi bir altyapı antrenörü kimdir ? Objektif ölçüm nasıl yapılmalı ? Bilinmeli. Kulüp bütçelerine mutlaka, altyapı antrenörlerini geliştirmek için bir ödenek konulmalı .
İşte, Türkiye'de yapılan ölümcül hata.. Ama bu hata oyuncu yetiştirmenin"olursa olmaz " faktörüdür, Altyapı organizasyonu yöneticinin kalitesini ve bilgi birikimini ortaya koyar. Yetişecek oyuncu kalitesi ise antrenörün bilgi ve birikimine bağlıdır.
Nasıl ki altyapı organizasyonunda "yönetici kalitesi" sistemi sınırlıyorsa, antrenörün kalitesi de yetişen oyuncu kalitesini sınırlar. Cavit ALTUNAY (acavit@ttnet.net.tr)04 Nisan 2005Kaynak : [Only Registered Users Can See Links]