Orijinalini görmek için tıklayınız : takımı sırtlayan 3 oyuncu offance ve deffance?
burak_dalkir
05-20-2008, 08:43 AM
tüm takımı sırtlayan sadece 3 kişi bunlardan biri pivot diğer ikisi guard. oynadığımız oyun 1-3-1. bunu oynatmamın sebebi ise iki uzunum var elimde yalnız ikiside bilmiyor kesin olarak. sadece ribaund olarak kullanıyorum. takımın tek oyun kurucusu benim. ben oyunu kurabilirsem hiç bir şekilde içeride ve dışarıda ribaund verilmiyor ama çok aceleciler ve heyecanlılar. bu8ndan dolayı sürekli top kayıplarına neden oluyorlar. bu 3 oyuncu üzerine kurulabilecek en iyi oyun stratejisi nedir sizce? sürekli faul sınırına gelen ben oluyorum önde oynuyorum top çalımlarında çoğu zaman hakem faul olarak değerlendiriyor ki bu da doğal amatör bile değiller. size göre oyun kurucu olarak arkaya geçip yavaş bir şekilde oyunu kurmak mı daha mantıklı yoksa önde kalaıp topu çalmak mı? oyun stillerinde fast break ile çıkışta çok az sayı kaçırıyorlar ama fast break e çıkabilecek tek oyuncum var oda ayaklarını çok hızlı kullandığından sürekli steps e yakalanıyor. bu da sayı kaybetmemize neden oluyor. ayrıca sürekli 2 oyuncu benim üzerimde oyunu kurmakta zorlanıyorum. sizce faul durumuna düşmeden arkadaşlarımı sürekli kendi yanımda tutup pike aldıktan sonra mı oyun kurulmalı?
saygılarımla
Ahmet Dedeoğlu
05-20-2008, 03:02 PM
1984-85 yıllarında İzmir Urla-Uzunadada Deniz-Telsiz Astsubayı olarak görev yaparken,Güneydeniz saha komutanlığının düzenlediği basketbol şampiyonasına Uzunada takımını kurarak katıldık.Şampiyonluğun en büyük iki adayı İzmir Denizgücü
ve Foça idi.Biz bir ada takımı olduğumuzdan çok kısıtlı beş altı kişilik bir takım kuabildim.Geri kalan iki üç kişi de futbolcu idi.:)Ben 1.78 boyunda bir point guard olarak sistemde rakibe göre anında uygulamalar yapmak zorunda kaldım.Finale kadar bütün maçları kazandık.Her maçta ortalama 30 sayı atıyordum.Bir tane daha deniz astsubayı biraz da uzun sayılır 1.90 boyunda bir arkadaşım vardı.Geri kalanı kısa askerlerden kurulu bir takımdık.Hele yarı finaldeki Foça maçında 41 sayı atarak Foça'yı yenince maçtan sonra aldığım haberler hem gurur verici hem de hoştu.Foça komutanı tümamiralimiz bütün takımı toplamış ve Dawkins'mi bu adam ya,bir adamı tutamadınız,tek başına yendi sizi,filan deyip fırçalamış takımı.:)
Sonra finalde Narlıdere spor salonunda büyük maç geldi çattı.
İzmir'e tayin olduğumdan beri İzmir Denizgücü takımını alıp İzmir liginde antrenörlüğünü yapmak istiyordum ama bir türlü Güney Deniz spor subayı takımı bana vermiyordu.Çok da seviyorduk birbirimizi ama bana tam olarak inanmıyordu galiba.
İzmir Denizgücünde Beykoz'dan,Mersin'den,Taçspor'dan ( Seçkin 2.05 m.) ve başka takımlardan uzun pivotlar,güçlü forvetler ve iyi bir 2.lig point guardı vardı.
O maçtaki stratejimi hemen belirledim.O point guard ( 2.ligdeki takımını unuttum ) ile güçlü forveti ( Beykozdandı ama isimlerini unuttum.) iki tane futbolcu askerime verdim.Onlara dedim ki , bu adamları yıldırın,tuvalete gitseler peşinden gidin,onlardan başka birşey düşünmeyin siz savunmada.Ben de üçgen savunmanın önünde oynadım.Yani bütün maç kombine savunmaları;triangle and two denilen Üçgen ve iki kombine savunma uyguladık.O forvetlerden biri çıkınca one and box olurdu savunma.Hücumda da ribaund alınınca topu bana verin ve koşun derdim.Ama ribaunda çok fazla önem verirdim.Biz de topu alınca tam sahada son sürat gider ve savunma yerleşmeden gereken sayı ve asistleri yapardık.:)
Neyse maçın son beş dakikasına kadar 10 sayı önde girdik.Son 5 dakikada ben 5 faul aldım ve çıktım.İşte maçın en zor anları ondan sonraydı.Kenardan bağırdık çağırdık ve maçı bir sayı ile aldık şampiyon olduk.
Bu maçta kupa ve madalya töreninden sonra Spor subayı çok sevdiğim Yüzbaşı arkadaşımın sözü bana çok tesir etmişti:"Tebik ederim,kendi takımını yendin,yeni takımın hayırlı olsun."
Böylece İzmir Denizgücü'nün antrenörlüğünü almıştım.:)
Daha bunun gibi antrenör oyuncu olarak birkaç takımda aldığım şampiyonluklar ve anılarım daha var.Onları da başka bir vesile ile anlatabilirim ilerde inşallah.
Dedim ya point guard'dan iyi antrenör olur diye.
Senin boyun uzun ise 2-1-2 savunma yaptır ve sen arkada oyna.Ben genelde 1-3-1 ile 1-2-2 savunma ve kombine savunmaları uygulattım antrenör oyuncu iken.Hatta zone presler yaptırmıştım.Ben öndeydim tabii.Ama aklım hep arkadaydı.O yüzden sen arkada daha iyi yönlendirebilirsin takımı.
Başarılar dilerim..
ogün bülent
05-20-2008, 03:30 PM
hocam anılar yaşananlar çok hoş zaman zaman paylaşın bizimle ya hocam kendi kendime gülüyorum şu an:) bende 1 3 1 savunmayla kök söktürdüm bu sene bu kadar benzerlik pes doğrusu :)ama sevgili burakın dediği gibi benimde 93 lü guardım 5 faul alıp çıkınca son saniyede çok maç kaybettim her zaman diyorum elini sokma bırak topu herzaman çalma çünkü hakem hocalarımız bir el sokmada faul çalıyor ve gereksiz yere faul sayıları artıyor oda guard oyuncularımız çok yoruluyor bacaklar durunca eller deveye giriyor oda faulle sonuçlanıyor mesela bu sene benim oğlumu küçük takımda hocası müdafada arkada oynattı uzun guard çünkü hem rebaund aldı hemde önde kısa guard lar onu yormadı rahat rahat top getirdi ve faul problemnine girmedi ama benim yıldız takım guardım kısa olduğu için arkada oynatamadım o yüzden zaman zaman faul problemiyle bizi yaktı son saniye basketiyle yenildiğimiz ünibasket üst guruba çıktı biz elendik basketbol böyle birşey :)ünibasketin hocası sevgili ilker hocam sizin hakkınızdı desede sezonu kapatmış olduk o yüzden oyun kurucunun mutlaka oyunda kalması lazım veya yerine oynayan oyun kurucununda özellikleri olması lazım yoksa takım hepten göçer hehehe
burak_dalkir
05-21-2008, 09:51 AM
sevgili hocam ve arkadaşım yorumlarınız için öncelikle teşekkürler...ben son yarı final maçımı şöyle anlatayım benim takımda ne kadar sorumluluk üzerinde olduğuma siz karar verin. ilk devre ilk 11 dakika...takımı sırtlayan 3 oyuncuyuz.ve ilk devre bitmeden 13 faul...bu kadar olamaz dedirten bir maçtı...öldürecektim hakemi. karşı takım ah diyor düdük çalıyor beh diyor düdük çalıyor. dikkat edin; 11 dk=1 devre=3 oyuncu=13 faul. bunlardan biri de benim. biri sürekli sayı atan arkadaşım oyun dışı kaldı. diğeri tek ribaund alan arkadaşım 4 faul sınırında. sinirden ağlayacaktım. neyse 2. devrenin ortalarında fark 8 sayı. ki biz bu faulleri almadan önce 10 sayıya yakın öndeydik. ben çıktım arkadaşım çıktı, takım düşüşe başladı...2. devrenin ortaları diğer 4 faul sınırında olan arkadaşımda ben üstümü değişmeye gidiyorum dedi. gitme dedim kal yok dedi gidiyorum zorla tuttum oturttum. ben bu maçı alacağım dedim kimseye vermem. 4 faulle girdim oyuna oyuncuları tekrar dizdim 1 sağa 1 sola 2 öne bende hepsinin ortasına gelen topa dokunmuyordum turnikeye girdikleri anda çekiliyordum önlerinden. topu elime aldığımda faul sınırı olmayan arkadaşlarımdan birini yanıma alıyordum önüme gelince adamın arkasına saklanıyordum. bu şekilde 3 devre tamamladım. tek faul almadım. ama sahada olduğum sürece sayı atmamama rağmen takım rahatlıyor sayı atıyordu. ben sadece oyun kuruyordum yine aynı şekilde maça başlicam 1 sağa 1 sola 2 öne formatında....ortaya da ben. top elime geçtikten sonra o topu her türlü kaybetmeden arkadaşlarımı rahatlatarak sayıya çeviririm...final maçımız bugün saat 1'de. takım zorlu bir takım uzun bir takım...sanırım güçten çok birazda inanca ihtiyacım var...eğerki oyunu kurabilirsem sonuç iyi olur...haydı hayırlısı deyip sahaya çıkacaz ve aynı hakemlere düşmemek için dua ederek çıkacam sanırım...
Ahmet Dedeoğlu
05-21-2008, 09:59 AM
Allah yardımcın olsun.Hangi takım sizin takım?Biraz bilgilendirirmisin bizleri?
Kemal Başaran
05-24-2008, 07:38 PM
Takımın momentumu iyi işleyen yönlerinde sen olmalısın diğer arkadaşlarımızda seni tamamlayıcı unsurlar olmalı son bjk telekom play off serisinin son maçını syrettiyseniz bekir yarangüme ekstra ama hemde ne ekstra katkılar yaptı.Bu tip ekstra katkıları eğer rakip takım seni biliyor ve önlem almışsa kullanmak zorundayız.savunma konusuna gelince arkadaşlarımız şunu bilmeli savunma sut seçiminden başlar sonra sırasıyla geri koşmak fast breaği engellemek topu durdurmak 1 e1 YENİLMEMEK pas arası mudafası yapmak pivotları denny etme ve şut müdafası yapıp rakibi potaya uzak tutmak savunma basamaklarını oluşturmalı.
İşte ülkemizde maalesef belki genç kardeşlerimizin ufak yaşlarda spora yönlendirilmemesi yada yönlendirilmesine rağmen maalesef yeterli düzeyde alamamış olduğu alt yapı eğitim eksikliği bu tip sıkıntıları doğruyor.Sen şimdi bunlarımı düşünmelisin çıkıp takır takır oynamalı takım ama işte maalesef herşey istediğimiz gibi gitmiyor.
Savunma felsefene gelince top çalmak risktir şanslar yarı yarıya dolayısı ile snein top çalmak için yapacağın hamle sana faul olarak geri dönecekse ve sen bu takımı bir şekilde götürüyorsan öne başka birisini koyup riski öyle almalıyız hem böylece belkide rakibin en etkili oyuncusunu bu arkadaşlarımızdan bir tanesine verirsek onu cesaretlendirmiş oluruz.Eğer sürekli karşısında iyi bir oyun kurucu varsa zamanla kendi takım arkadaşınında savunmasının gelişeceğini göreceksin.Eğer savunma felsefeniz 1-3-1 ise Ahmet hocamında dediği gibi savunmanın arkasında durup yönlendirmen daha iyi olacak ve arkadaşlarımızn beyninde yer edecektir diye düşünüyorum.Saygılarımla
vBulletin v3.7.0, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.