PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Şut tekniği

MasterCoach
06-11-2007, 10:27 PM
Shoot selection kadar doğru şut tekniğide büyük önem taşır.Gördüğüm kadarıyla bu foruma kayıtlı olan hemen hemen tüm üyelerimiz şutun nasıl atıldığını biliyor, bu kısmı anlatmaya gerek yok bence.

Tekniği oturtmak kadar onun devamlılığına da sağlamak zordur.Basketbol alışkanlıklar oyunudur.Bazen yaş grubuna göre daha geç idmana başlamış fiziği sağlam oyuncularla karşılaşıyorum.Kendi yaş grubundaki arkadaşları 2-3 senelik tecrübeleri varken bu çocuğun henüz 3-5 aylık tecrübesi var.Bence hiç bilmeyene öğretmek daha kolay.Alışkanlıkları değiştirene kadar akla karayı seçiyorum.Hele konu şut stiliyse...Topu ensenden atanı mı ararsın, gülle gibi atanı mı ? Hiç bilmese en iyisi...

Oyuncumu potaya yaklaşık 70cm - 80cm bir mesafeye dikerim : attığı tek el şutlarda ;topun havadan dönerek ( terse ), çembere çarpmamak ( arkası hariç ) girmesini isterim ben taban olarak 150 giren veriyorum.Bu rakamı ayarlamak size kalmış.Daha sonra çemberin tam karşısında başladığımız bu çalışmayı uzaklık sabit kalmak kaydıyla çemberin sağından ve solundan tekrarlıyoruz.

İkinci aşamada aynı mesafede çemberin tam karşısında çift el şut atmaya başlıyoruz.Bu seferki giren sayımız 200 - 250 arası.Çalışmanın bu bölümünde oyuncu şuta başlarken yerdeki topu almak zorunda.Topu yerden almasının faydası ise jumpshoot ve paslarda ortaya çıkıyor.Her seferinde topun altına girmesini öğreniyor.Potanın tam karşısından ve çemberin iki yanından atılan şutlarla çalışmanın bu bölümünü bitiriyoruz.

Üçüncü aşamada; sandalyeden şuta başlıyoruz.Sandalyeden aynı teknikle şut atmak daha zor bir iştir.Özellikle topu çemberin ön kısmına çarptırmamak ve topa kavis vermek oyuncunun işini bayağı zorlaştıryor.Sandalyeden de 3 bölgeden ve bölge başına 300 şut istiyorum.Bu 3 bölümüde hatasız geçtikten sonra eğer oyuncunun uzak mesafe şutlarında yetersiz kalabilceğini düşünüyorsanız sağlık topuylada yakın mesafeden çiftel şut attırabilirsiniz.Ben sağlık topuyla şut attırmayı pek sevmediğim için pek tercih etmiyorum.

Dördüncü aşamada; Artık jump shootlara geçebiliriz.Potaya doğru 5 bölgeden artık oyuncumuz şut atabilecektir.Mesafeyi ilk başlarda kısa tutarım.Oyuncumadan diz mekaniğini yapamsını,vücdunu kasmadan sıçarayarak şut atmasını isterim...

Çoğu altyapı antrenörünün özellikle minik ve küçük takım koçlarının bu konuya çook dikkat etmesi lazım.Çoğu koç nasılsa sokuyor diye bi düşünce içinde bizde yıldız ve genç seviyesinde şut stilini düzeltmek için uğraşıyoruz.Şu bi gerçekki sokan oyuncu her türlü sokuyor.Bunun tartışması yok ama bize maçın en kritik noktasında doğru şutu sokabilecek adam lazım.Bence buda doğru şut stiliyle olur.Her zaman elsütü sokulan,boşta arkadaşı varken ( fastbr sonu) kendisi şut kullanan oyuncuya kızarım.:mad: Şundan eminim ki ben 20 sayı öndeyken yaptığı hatayı 1 sayı gerideyken son sn.de de yapacaktır.Oyuncuları kendi silahlarıyla başbaşa bırakmamak gerekir.Ona doğru şutun seçimini siz öğretmelisiniz.

fcbasket
08-25-2007, 02:28 PM
ben 12 yaşındayım pek gücüm yok ve bilekleme şut atamıyorum nasıl atabilirim ?

MasterCoach
09-15-2007, 02:03 PM
Bu başlıl altında ztn bilekten şut atma tekniğini anlattım.Daha doğrusu nasıl geliştirilebileceğine dair yaptırdığım çalışmayı sizlerle paylaştım...Yazdığım gibi potaya yakın bir mesafden tek el bilek taışıyla başlayacaksın...Sorunun güçlüksüzse şınav dips vs. egzersizlerle kollarını güçlendirmen lazım

bjk_44
10-08-2007, 05:38 PM
hacam ben 14 yaşındayım şutlarım çok iyi mesafe tanımaksızın şutlarım var.attığım şutlar %65 giriyor çembere.ben şutlarımı geliştirmek istiyorum nasıl geliştirebilirim?

Eğitimci
10-08-2007, 07:51 PM
güzel bir paylaşım

cem_hotsauce
10-08-2007, 09:51 PM
ben pas alıp direk çembere yönelip atabiliyorumda stop jam shot yapınca fazla istikrarlı girmiyo

MasterCoach
10-11-2007, 12:43 PM
stop jumpshoot da önemli olan dengeli stop yapabilmek.Dengeli stop yani ayak tabanınızın tamamı yerde değilse ve stop yaptığınızda bomba düşmüş gibi ses çıkartmıyorsanız attığınız şutlarda hedefe gidecektir.:)

Hep şunu söylüyorum zaten signatürümede özellikle koydum,maç temposunda geçmeyen antrenmandan verim alamazsınız.Elbette maç temposunda atmadığınız şutlarda sizi yanıltacaktır.Şut antrenmanlarında maçda atıyormuş gibi yüksek tempoda atamazsanız maça geldiğinizde afallarsınız....

Ahmet Dedeoğlu
04-24-2008, 11:37 AM
Şut tekniği:
Yazar Ant. Can KASAPLAR

Şut öğretimi ve uygulamasının basketbolun en zor konularından biri olduğu aşikardır. Bugün basketbol maçlarının sadece savunma yapılarak kazanılamayacağı ve hertürlü savunmaya karşı yapılmış dengeli ve isabetli şut girişiminin rakibin gardını düşürdüğü tüm dünyada antrenörler tarafından kabul edilmiş bir gerçektir. Unutulmamalıdır ki şutun doğru yerden doğru zanamanda ve doğru şekilde atılmasını sağlamak minik takımdan a takım seviyesine kadar her kademede üzerinde durulması gereken bir konudur. Antrenörler şunu bilmelidirler ki erken atılmış kaçan bir şut top kaybıyla eşdeğerdir ve sonuçları takımınıza pahalıya mal olabilir.( oyun temposunun kontrolünü, skordaki dengeyi kaybedebilir psikolojik ve fiziksel olarak yıpranabilirsiniz. Özellikle altyapıda şut öğretimi antrenörleri zorlamaktadır.antrenör şut öğretimi sırasında nasıl bir öğretim metodu seçeceğine karar vermelidir.her konuda olduğu gibi öğrencilerinize ulaşmak için kullanacağınız yolu doğru seçmelisiniz. Şut öğretimi sırasında tümevarım ya da tümdengelim metodlarından birini seçmelisiniz.

ŞUT ÖĞRETİRKEN

Şut öğretimini parça parça yapın. Yanlış şutun ne olduğunu çok iyi bilin. Doğru şut ile yalnış şut arasındaki farkı bilirseniz yani sorunun kaynağını bulabilirseniz ilerleme kaydedebilirsiniz. Özellikle küçük yaş gruplarında öğrencinin problemleri ;

- topu tutmadan önce ve şut pozisyonunda yapılan yanlışlar
- bozuk şut mekaniği ( denge ve ritim bozuklukları )
- el göz koordinasyonu eksiklikleri olarak karşımıza çıkar,

TOPU TUTMADAN ÖNCE ŞUT POZİSYONUNDA YAPILAN YANLIŞLAR

Oyuncu topu almak için hazır beklemelidir, gözünü toptan ayırmamalı ve arkadaşına hedef gösterimelidir.dribbling sonrası şut atılıyorsa pivot adımının kullanımı ve doğru stop tekniğinin kazandırılması çok önemlidir. pası alan oyuncumuz üçlü tehdit pozisyonunu bulmalıdır.oyuncularımıza fake sonrası yüksek ve alçak dribbling sonrası şut tekniklerini çalıştırmalıyız.

TOPU TUTMADAN ÖNCE ŞUT POZİSYONUNDA YAPILAN YANLIŞLAR

Oyuncu topu almak için hazır beklemelidir, gözünü toptan ayırmamalı ve arkadaşına hedef gösterimelidir.dribbling sonrası şut atılıyorsa pivot adımının kullanımı ve doğru stop tekniğinin kazandırılması çok önemlidir. pası alan oyuncumuz üçlü tehdit pozisyonunu bulmalıdır.oyuncularımıza fake sonrası yüksek ve alçak dribbling sonrası şut tekniklerini çalıştırmalıyız.

ŞUT POZİSYONUNDA YAPILAN YANLIŞLAR

a-ayakların yan duruşu , ayakların fazla açık ya da kapalı olması
b-dizlerin pozisyonu ( içe doğru çarpık duruşta olan ya da bükülmemiş dizler )
c-belin pozisyonu ( topun üstüne ve geriye yatma )
d-sol ve sağ elin pozisyonundaki hatalar, elin topun üstünde duruşu ,topu karın bölgesine yapıştırma ya da aşağısında tutma .
e- dirseklerin pozisyonu ( dirsekleri çok açma ya da kapalı tutma )
f-başın pozisyonu ( başı yana eğme )
g- avuç içinin tamamen topa temas etmesi

BOZUK ŞUT MEKANİĞİ

- çok ya da eksik sıçrama
- topu başın üzerine kaldırıp bekledikten sonra atmaya çalışma
- kolu tam kaldırmama ya da şut sonrası çabuk bir şekilde indirilmesi
- bileğin düşmemesi

Tümdengelim ya da tümevarım metodlarının kullanımı belirlenirken oyuncunun yaşı basketbol seviyesi göz önünde bulundurulmalıdır. Şut için yeterli seviye diye birşey olamaz, mükemmeli bulmalıyız. Özellikle ileri seviyede basketbolcularda şuttaki eksikliklikleri gidermek için tümdengelim metodunu kullanmalısınız. İyi seçilmiş bir drille yapılacak 10 dakikalık bir çalışmayla çok önemli gelişmeler kaydedilebilir.

Küçük yaş guruplarında bazı çocuklarında sağ ve sol el seçimi henüz yapılmamış olabilir antrenör dikkatli olmalıdır. Ayrıca bazı çocuklarda ani boy uzamasıyla vücut ağırlık merkezinin değişimi yüzünden özellikle şut tekniği bozulmalar gösterebilir. Bu bozulma geçici olacaktır. Doğru bildiğiniz teknik çalışmalarından taviz vermeyin.

Doğru şut temel tekniğinin kazandırılmasından sonra şutun bütün oyun şartlarıyla atılmasını sağlamalıyız. Dikkat etmemiz gereken şut tekniğinin bozulmadan otomatik hale gelmesi ve her seferinde daha yüksek yüzdeli isabet oranı sağlamak olmalıdır.

Basketbolcuların kuvvet çalışmaları programlanırken temel teknikle bağlantılı çalışmalar yapılmalıdır. Birçok oyuncu için omuz ve arka kol kaslarının güçlendirilmesiyle önemli ilerlemeler kaydedilebilir. Dips hareketi, dummble ile yapılacak bazı çalışmalar push up hareketinin kollar kapalı yapılması gibi..

Antreman ve maçlarda kullanacağımız scout raporları bize oyuncularımızın şut yüzdeleri ile ilgili önemli bilgiler verecektir. Bu raporları oyuncularınızla paylaşın ve rakamları tartışın... Özellikle genç takım ve a takım seviyelerinde bazı antrenörler şutun kimin tarafından nereden ve ne zaman atılacağını kesin olarak belirlemek isterken bazıları daha serbest davranırlar.sizde kendi felsefenizi bulmalı ve taviz vermemelisiniz. Eğer oyuncularınız sizin istemediğiniz bir şut girişiminde başarılı olmuşsa uyarınızı yapın ve neden yalnış şut olduğunu anlatın. Kötü alışkanlıklara engel olmalısınız. Ancak altyapılarda işler değişecektir. Oyuncumuzun doğru şutu atma konusunda çekingen olmasını istemeyiz. Onları cesaretlendirin ancak kendini geliştirmek için yeterli çabayı harcamayan ve aynı hatayı tekrarlayan oyuncuyu uyarın.

Oyuncular şut atmayı severler, bunun sizin istediğiniz şekilde olmasını sağlayın. Böylece sizde kazanacaksınız.

Çeviren: Can KASAPLAR (Mke Ankaragücü Basketbol Alt Yapı Antrenörü)