PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Guard savunması

MasterCoach
06-11-2007, 10:49 PM
Takımınızın en önemli oyuncusu bence guardınız olmalı.Takımın beyni ne kadar sağlam olursa o kadar başarılı olur.Bunu yakın zamanda Ankara'da düzenlenen Yıldız Erkekler Türkiye Şampiyonası'nda gördüm.Şampiyon Pınar Karşıyaka'nın guardı kesinlikle başarıda büyük pay sahibiydi.Setleri düzgün başlattı,boşu gördü mü indirdi,asist yaptı,boş kaldığında ve screen çıkışlarına doğru şutu attı...

Peki guardı savunmanın ana hatları nelerdir?

İlk söylemek istediğim ve hep söylediğim ağzının içine girme!!! Kesinlikle ağzının içine girmeyeceksin.Baskı yapacaksın.Savunmamızın ilk kuralı topa baskı elbette.Topa baskı ayrı bi olay ağzının içine girmek ayrı bi olay.Ağzının içine girerssen büyük bir ihtimalle dirsek yersin.bi ker es geçer iki kere es geçer...Sonunda yersin.Lig seviyesinde bu ayrımı çok daha net görmekteyiz.Ben her zaman savunmanın topun oyuna dahil olduğu anda başlaması gerektiğini savunurum.Şu tür hatalara çok kızarım.Zone savunma da rakip guardın elini kolunu sallıyarak gelmesi ve set başlatması beni deli eder.Guardı karşı sahada bulmalı fazla ağzının içine girmeden ve foul yapmadan baskı yapmak gerekir.Oyunculara zone diyince çoğu ellerini açıp bekliyo nedense?Buna guardda dahil olunca hezimet kaçınılmaz oluyor elbette...Bu konu cidden önemli savunma türü farkı olmaksızın guarda tam sahada baskılı ve net bir savunma yapılmalıdır.Seti rahat başlatması ve devamlılığını getirmesi engellenmelidir.Guardın sahadaki pozisyonu itibariyle fazla yardım getiremezsiniz savunmada.Eğer takımınıza 1 kişiyle 2 kişiyi savunma becerisini kazandırmamışsanız işiniz cidden zor.Guarda yardım getirmek ( aynı şey double team içinde geçerli ) penetresi ve şutu iyi olan takımlara karşı büyük risktir...
Adam adama savunmada guarda gelen screenlerde screen yapan uzun ise üstünde kalmalı / show up, forvet ise switch yapılmalıdır

Kemal Başaran
06-17-2007, 01:55 PM
gerçekten guard savunması yeteneklerin hızlılığın dışında tamamı ile çok büyük sezgiye sahip olan oyuncuların yapması gereken savunma komple baştan ayağa koordineli ve tamamı ile üst konsantre gerektiren bir durum maçın 40 dk sı en ufak bir motivasyon eksiğinin olmaması gereken savunma durumu.çeviklik.dayanıklılık,hızlılık hep maksimum düzeyde olmalı.allah guar olan oyuncu kardeşlerimize hem savunmada hem hücumda yardımcısı olsun.ne diyelim

cenk4
07-10-2007, 06:14 PM
ewt guard savunması gerçekten zordur hızlı,dayanıklı,kuvvetli ve akıllı olmak gerekir bence bencede guardın ağzına girmemek gerekir ii bir baskı yapmalı ve ondan gelecek hamlelere hızlı reaksion göstermeliyiz en önemliside bu bence...

conijohn
07-11-2007, 02:40 PM
bizim hocada buna çok kızıo en başarılı olduğum konulardan biridir ağzına girmemeden savunmak

ersan ilyasova
07-11-2007, 05:07 PM
evet en zor savunma guard lar durmak bilmez sürekli yer değişirir top olsun olasın elinde

karantina
07-11-2007, 11:36 PM
bu guard savunması gerektiğinde önemli birşey.ben bunu tbl de daha çok görüyorum.solomon,mitchell gibi çok seri guardlar karşıdan hiçbir şekilde baskı gelmeden karşıya geçiyorlar zaten bu süre içinde takım yerleşmiş oluyor ve guard gerekmediği durumlarda süre harcamadan hücumu sonlandırıyor.ayrıca hepinizin dediği gibi çok yakında yapılan savunma(ağzına girilerek yani)guardın ani bi hareketi ile sekteye uğrayabilir ve sizi devre dışı bırakabilir!!!bunu bir kaç kere denemedim ve oynadığım arkadaşlarımla vs.maçlarda sayı ile sonlandı.

Inferius
07-24-2007, 03:06 AM
Çok teşekkürler.Eline sağlık...

TurkBoi27
07-25-2007, 08:37 AM
Kesinlikle ağzının içine girmeyeceksin.Baskı yapacaksın.Savunmamızın ilk kuralı topa baskı elbette.

saOLun beyLr

akumcu91
07-28-2007, 02:25 PM
gerçekten guard savunması zor...oyuna en çok kendiini vermesi gerekir ve enerjisini çok iyi kullanması gerekir...

serkan
07-28-2007, 07:53 PM
guard oyuncusunu savunmanın temeli , sahanın ortasından uzak tutmaktır.bunu yapmak için yönlendirme savunmasını savunmacılarımız mutlaka yapabilmelidir.amaç topun savunmanın yardımlaşabileceği bölgelerde olmasıdır.top guard da yada değil bu çok önemli olmaz bunu yapabilrsek.

Uğur G.N.C.T.R.K
08-04-2007, 03:05 PM
Ben bir guardım ve guard takımda en fazla beyin yoran ve beynini aynı anda birçok faklı yöne çalıştıran bir oyumcudur.Her zaman her şeyi onun hesaplaması gerekir.Ayrıca da GUARD ANTRENÖRÜN OYUNDAKİ BEYNİNİ SAHAYA YANSITIR...;);););)

angastan
10-16-2007, 11:30 PM
teşekkürler elinize sağlık

BüŞrA
11-04-2007, 10:55 AM
çok teşekkürler hocam:) ayrıca bencede en zor savunma guard savunmasıdır:D

tolgahan
11-17-2007, 10:57 PM
teşekkürler hocam

ugurbilgen
04-12-2008, 12:30 PM
teşekkürler hocam...

tony_parker
04-16-2008, 03:18 PM
çok sağolun...çok iyi okumam gerekir bunu

eniscoach
04-20-2008, 12:13 PM
guard savunmasında onemlı olan noktalar vardır tabıkı.. mesela hucumun karsısında ole durulmalıdırkı.. hucum oyuncusu penetre ederken bunu savunma oyuncusu kendı kontrolune almalıdır ve hangı yardım tarafına guvenıosa topu oraya dogru surdrtmelıdrkı gelen yardımın bos kalan hucum oyuncusuda unutumayıp doldurulmalıdr.. bu baıt bı ornektı.. tabı savunma her zaman sert ve bezdırıcı olmalıdr..

BarıSH
05-09-2008, 10:23 PM
çook doru anlatmış

Burock
05-14-2008, 11:02 PM
Cenk e katılıyorum.Ortayı her zaman kapatıp adamı köşeye sürüceksin baskılı oynucaksın gelen pick lere bakıcaksın herşey sana bağlı en zor savunma gurd ın olduğu gibi oyunun beynide guard dır.

Kemal Başaran
05-15-2008, 09:34 PM
yani tabiri guard çok önemli bir silah ama guard olmazsa olmaz diye birşey yoK önemli olan takım olabilmek o ruhu sahaya yansıtabilmek.Birlikten kuvvet doğar diye birşey vardır bilirsizin.Yani bugün bireysel yeteneğini en iyi şekilde kullanabilen üst düzey oyuncunun yanında bile iyi bir tamamlAyıcı unsur yada unsurlar olması gerekmektedir.Takım olma olgusunda bu dengeyi sağlamak herkesi yapması gereken role hazırlamak çok önemlidir.Guard savunmasının önemini savunmanın anahtarı diye adlandırabiliriz.Eğer savunmanın anahtarı açılmışsa ve rakip takımın guardını iyi savunamıyorsak ve akabinde karşımızda takımı çok iyi yönlendiren oynayan ve oynatan bir oyun kurucu varsa bir kat daha işimiz zora girecektir.Bu yüzden savunmanın anahtarının açılmasına müdahele edilmemeli topa baskılı ve paint bölgesinden mümkün olduğunca uzak tutmamız gerektiğini söyleyebilirim.

SG13
06-04-2008, 04:31 PM
paylaşım için teşekkürler dost.. :)

Onur Akdoğan
07-31-2008, 02:26 PM
Bence geçen sene tbl de en ii guard savunmasını solomon yapıyordu.Örnek aldıgım oyunculardandır.Solomon vücuduyla savunma yapıodu ve rakip guard ona carpıyordu sürekli solomon da bi adım geride tekrar poziyonunu alıyordu.Solomon u izledikten sonra onu örnek aldım ve bende öle savunma yapmaya başladım ve gerçekten rakip guardı cok yoran bi savunma çeşidi bu bence.Bütün vücut olarak savunma yapıoyorsun rakip oyuncu göğsüne çarpıyor geri sekiyor ve sen bir adım geride aynı sertlikte tekrar pozisyon alıyorsun...