PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Topsuz oyuncunun savunulması/Savunma üçgeni kuralı

Ahmet Dedeoğlu
06-23-2008, 02:30 AM
SAVUNMA ÜÇGENİ KURALI :
Adam adama savunmada iki alan kuralında kapsayan en temel kural savunma üçgeni kuralıdır. Savunma oyuncusunun toplu tarafta iki ve daha fazla pas mesafesinde ki hücum oyuncuları ile topsuz taraftaki hücum oyuncularını savunmak aynı zamanda özelliklede toplu oyuncunun savunmacısını geçtiği pozisyonlarda toplu oyuncuyu durdurmak için uyguladığı bir yöntemdir. Savunma oyuncusu oluşturduğu bu hayali üçgenin tepe noktasını kendisi oluşturur.
Tepe noktası her zaman çembere en yakın köşedir. Savunma üçgeninin taban kenarının bir ucunda top diğer ucunda savunulan oyuncu bulunur. Üçgenin tepe noktası taban kenarından toplu tarafta bir adım,topsuz tarafta bir ile üç adım arasında olmalıdır. Tepe noktasını oluşturan savunma oyuncusunun kolları topu ve savunduğu oyuncuyu göstermelidir. Bu pozisyonu oyuncuların hafızasına iyice yerleştirmek için TOP-BEN-ADAMIM şeklinde bir deyimi oyuncularımıza öğretmeliyiz. Savunma oyuncusu ne topa nede savunduğu hücum oyuncusu na yüzünü dönmeme lidir. Aynı anda ikisini de görebilmelidir. Bunu ise savunma üçgenini kurduğu andan itibaren tam karşıya bakarak gerektiğinde göz ucu ile topu ve savunduğu oyuncuyu kontrol ederek ama kesinlikle vücudunu çevirmeden yapmalıdır. Savunma üçgeni özellikle topsuz tarafta uygulanırken; Savunulan hücum oyuncusunun toptan uzaklığına bağlı olarak ( bu uzaklık pas mesafesi olarakta tanımlanır ) savunma üçgenini kuran savunma oyuncusu en fazla çembere doğru üç saniye yan kenar çizgisinden içeriye doğru bir adım gömülür. Sadece top alçak forvette iken savunulan oyuncuda topsuz tarafta,alçak forvette ise savunmacı çembere kadar gömülebilir. Burada gömülme olarak ifade ettiğimiz savunma oyuncusunun kendi oyuncusundan uzaklaşıp çembere yaklaşmasıdır. Topun ortadaki varsaydığımız hayali çizgiden yan çizgiye doğru olan uzaklığı savunma oyuncusunun kendi oyuncusundan çembere doğru olan uzaklığı ile orantılıdır. Bu gömülmede asıl önemli ölçü savunma oyuncusunun gömüldüğü noktadan toplu hücum oyuncusunun kendi savunduğu oyuncuya atacağı pası kesebileceği kadar gömülmesidir. Adam adama savunmada önce toplu oyuncunun her pozisyonda ayrı ayrı savunması anlatılacaktır. Daha sonra toplu taraftaki topsuz oyuncuların savunulması anlatılacaktır. En son bölümde ise topsuz taraftaki oyuncuların savunulması anlatılacaktır. Bu savunma biçimleri anlatılırken top temel olarak dört pozisyonda (O.K,forvet,pivot,post ) kabul edilmektedir